Ko gre tudi prebava na dopust

Ko gre tudi prebava na dopust

11.04.2022

Dean Gorkič, dr. med.

Težko pričakovani dopust je tu. Razpakirali ste kovčke, začeli uživati na vaši priljubljeni počitniški destinaciji in se končno sprostili. A po nekaj dneh je vaše počutje vse prej kot dobro. Pesti vas zaprtje in posledično slabo počutje: napetost v trebuhu, glavobol, pomanjkanje energije ...

O zaprtju govorimo takrat, ko poredkoma in s težavo (z veliko mučnega napenjanja) izločamo majhne količine trdega blata. Zaprtje na dopustu je pogost in pereč problem. Z odhodom od doma pride do velikih sprememb v naših običajnih dnevnih aktivnostih, ki lahko porušijo ravnovesje v telesu in povzročijo motnjo v odvajanju blata. Telo se mora prilagoditi novemu ritmu spanja, gibanja, spremembam v prehrani in čustvenem doživljanju.

Zlata pravila za redno prebavo
DEHIDRACIJA je en glavnih vzrokov za zaprtje. Če ne zaužijemo dovolj tekočine, blato postane trdo in počasneje potuje po črevesju. Glavnino popite tekočine naj predstavlja voda. Alkohol in kofeinski napitki dodatno izsušijo telo, zato se jim raje izognimo. Če smo na zadosten vnos tekočine pozorni že v dnevih pred odhodom in med samo potjo na dopust, bo telo lažje preneslo spremembe.

Posebno pozornost posvetimo PREHRANI. Poleti imamo odlično priložnost, da telo oskrbimo z vlakninami, ki so za redno prebavo nujno potrebne. V prehrano tudi na dopustu vključimo veliko svežega sadja, zelenjave, žitaric in stročnic. Bodimo zmerni pri siru, čokoladi, rdečem mesu, pecivu in sladkarijah, ki upočasnjujejo prebavo.

Ne pozabimo na GIBANJE. Morda si le na dopustu lahko privoščimo daljši nočni spanec in popoldanski počitek. Pa ležanje na plaži ob prebiranju knjige. Kljub temu si vzemimo čas za kratek sprehod, plavanje ali drugo obliko gibanja, v kateri uživamo. To bo vzpodbudilo naravno gibanje črevesja in pripomoglo k boljšemu počutju.

PRISLUHNIMO TELESU. Naravni refleks za odvajanje blata se običajno pojavi zjutraj, ko vstanemo in približno pol ure po zajtrku. Ko začutimo poziv telesa, ga ne zanemarimo ali odlagajmo. Zvečer, ko bo za nas morda ustreznejši čas, bomo verjetno zaman čakali na nov poziv telesa. Če pogosto zanemarjamo »klic narave«, refleksi oslabijo in lahko se pojavi kronično zaprtje. Ponovna oživitev refleksa ni enostavna.

Za nekatere ljudi je odvajanje blata v okolju, ki ni domače, še posebno stresno. V tem primeru je še bolj pomembno upoštevati naravni ritem črevesja. Zato si zjutraj po zajtrku rezervirajmo nekaj časa za redno odvajanje, čim bolj v miru in brez motečih dejavnikov. To je pomemben del dnevne rutine, tudi če do odvajanja kak dan ne pride.

Kaj pa odvajala?
Če vas zaprtje muči kljub upoštevanju priporočil za redno prebavo, je uporaba odvajala upravičena rešitev. Pri izbiri bodite previdni, saj nekatera povzročajo odvisnost in neželene učinke, ki si jih (zlasti na dopustu) ne želimo izkusiti. Na potovanju je pomembno tudi, da lahko odvajanje časovno predvidimo, saj na poti ni vedno možnosti za postanek.

Svečke Lecicarbon odvajanje blata spodbudijo naravno in zato ne povzročajo odvisnosti. Delujejo hitro, že po 15 do 30 minutah. Po vstavitvi v danko se iz svečke Lecicarbon začnejo sproščati drobni mehurčki ogljikovega dioksida, ki učinkovito spodbudijo gibanje črevesja (peristaltiko) in sprožijo refleks odvajanja. To dogajanje je naravno prisotno v črevesju, a včasih potrebuje dodatno vzpodbudo. Lecicarbon ne povzroča krčev, napenjanja in slabosti. Primeren je za dojenčke, otroke in odrasle, po posvetu z zdravnikom tudi za nosečnice.

Na voljo je v lekarnah BREZ RECEPTA! 

Svečke lahko kupite tudi preko spleta tukaj.

Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.