Cink in imunski sistem

Cink in imunski sistem

15.01.2021

Pomanjkanje cinka
Pomanjkanje cinka vpliva na naš imunski sistem. Kadar cinka v telesu primanjkuje smo bolj dovzetni za različne infekcije, hkrati pa se okrevanje po bolezni podaljša. Cink namreč telesu omogoča proizvodnjo imunskih celic in protiteles v primeru okužbe. Če cinka primanjkuje, telo ne more proizvajati in aktivirati imunskih celic limfocitov T, ki uničujejo okužene celice. Pomanjkanje cinka se kaže tudi kot slabše celjenje ran, prebavne težave, ekcemi na koži, težave z vidom, izpadanje las, slabša koncentracija.

Cink in imunski sistem ali kako cink sploh deluje?
Cink je tako mineral, ki predstavlja odlično pomoč v prehladnem obdobju, saj nam lahko pomaga preprečiti okužbo. Torej deluje preventivno. Kadar pa smo že prehlajeni, cink pomaga skrajšati jakost in trajanje okužbe, tako pri odraslih kot pri otrocih. Raziskave kažejo, da je uporaba cinka v 24 urah po prvih simptomih obolenja, najbolj učinkovita.

Ko se v našem telesu zgodi okužba, telo na mesto vnetja pokliče cink. Cink na mestu vnetja sodeluje pri proizvodnji beljakovin, ki sestavljajo imunski odziv, hkrati pa proizvodnjo tudi zaustavi, ko le ta ni več potrebna.

Več o cinku pa si lahko preberete v objavi na Oopsi blogu.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.