Akne zaradi maske ali MASKNE

Akne zaradi maske ali MASKNE

13.11.2020

Maskne je nov izraz, ki opisuje izpuščaje, mozolje in akne, ki se pojavljajo na predelu, kjer je obraz prekrit z obrazno masko. Gre za mehanske akne, ki se od "navadnih" aken razlikujejo po vzroku nastanka. Ne gre sicer za nov pojav. Športniki, ki nosijo čelade in ščitnike, kot tudi zdravstveni delavci, to vrsto aken že poznajo.

"Navadne" akne po navadi nastanejo zaradi notranjih vzrokov (hormoni, prehrana), za mehanske akne pa je krivo kronično fizično draženje in pritisk. Dodaten stres zaradi trenutne situacije, vlaga, ki se zadržuje pod masko zaradi dihanja in izločki kože ter bakterije, povzročijo iritacijo kože, zaprejo pore in povzročijo nastanek aken. Pri ženskah je pojav še pogostejši, saj nosi(mo)jo ličila, ki pore dodatno zaprejo. Maska, ki ves čas nošenja fizično draži kožo, stanjša tudi zaščitno plast, ki v koži zadržuje vodo. Zato lahko pride tudi do izpuščajev, lišajev in suhe kože.

Preveri kako poskrbeti za svojo kožo, da bo teh težav čim manj.

 
 
 

Na voljo tudi v:

 
 • Na voljo tudi v:

  Sanolabor
  Sanolabor
  Tosama
  Tosama
  Tuš drogerija
  Tuš drogerija
 • Na voljo tudi v:

  BabyCenter
  BabyCenter
  ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.