Zakaj otroke bolijo kosti?

Zakaj otroke bolijo kosti?

01.12.2023

Bolečine ob rasti

Seveda je vsakemu staršu hudo, ko njegov otrok toži zaradi bolečin. Rast je naraven proces, ki ga najpogosteje spremljajo bolečine v nogah, predvsem pri kolenih in v mečih. Lahko se pojavi že precej zgodaj v otroštvu in traja vse do konca najstniških let. Trajanje se razlikuje od posameznika do posameznika, določeni morda niti ne izkusijo bolečin, medtem ko so pri drugih pogoste in lahko trajajo tudi dlje časa. Najpogosteje se bolečine pojavijo pozno popoldne ali zvečer, pri določenih otrocih pa to celo povzroča zbujanje sredi noči.

Kaj pa je vzrok za tako bolečino?

Žal točnega odgovora še ne poznamo, sklepajo pa, da je hitra rast in z njo povezano hitro raztezanje mišic v tem času krivo za nastanek bolečin. V določenih primerih pa je možen vzrok za bolečino pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov, kot sta kalcij in magnezij, ki sodelujete pri ohranjanju zdravih kosti in zob. 

Floradix Kalcij, magnezij in cink mineralni tonik z dodatkom vitamina D pomaga ohranjati zdrave kosti in zobe.Rastne bolečine – kaj pomaga?

Pri večini otrok je prvi ukrep za lajšanje bolečin ali nelagodja nežna masaža bolečega področja. Bolečine lahko lajšamo tudi s toplimi obkladki, po analgetikih pa posegamo le po pogovoru z zdravnikom. Tudi v primeru rastnih bolečin oziroma v samem procesu rasti ima prehrana izreden pomen za naše telo. Preberimo si zakaj v naslednji točki.

Rastne bolečine in prehrana

Tako kot vedno je izjemno pomembno, da skrbimo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano, s katero v svoje telo vnesemo vse nu

jno potrebne mikro- in makro elemente. Namreč pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov oz. hranil na splošno, lahko vpliva na različne procese v času rasti.

Kot smo že prej omenili, izjemno pomemben je kalcij in pa tudi vitamin D. Oba sta ključna pri razvoju in zdravju kosti. EFSA je za obe hranili odobrila različne zdravstvene trditve, med drugim za kalcij tudi to, da je potreben za ohranjanje zdravih kosti in pri vitaminu D, da prispeva k ohranjanju zdravih kosti. Nezadosten vnos kalcija lahko upočasni rast in mineralizacijo kosti kar kasneje v življenju lahko privede do zmanjšanja kostne gostote. Tudi pomanjkanje vitamina D oziroma prenizek vnos le tega, lahko prispeva k nastanku osteoporoze kasneje v odrasli dobi, seveda pa to lahko hitreje privede do zlomov kosti. Pomanjkanje vitamina D pa vpliva tudi na absorpcijo kalcija v našem telesu, zato je pomembno da v svoje telo vnesemo zadostno količino obeh hranil. Tukaj pa ne smemo pozabiti tudi na sam magnezij, saj prispeva k ohranjanju zdravih kosti in prispeva k delovanju mišic. Pomanjkanje magnezija lahko tudi vpliva na nastanek mišičnih krčev, ki ravno tako lahko povzročajo bolečine našim otrokom.

Rastne bolečine oziroma boleče kosti so lahko tako povsem normalen pojav v času odraščanja. Kot starši se seveda vedno trudimo našim otrokom kar se da olajšati ta proces in preprečiti bolečino. Zato je pomembno, da poskrbimo, da je njihova prehrana uravnotežena in raznovrstna, ob prisotnih bolečinah pa poskrbimo za ustrezno masažo ali obkladke.

prehransko dopolnilo

Prehransko dopolnilo Floradix kalcij, magenzij in cink je mineralni tonik z vitaminom D. Je preprost za uporabo in pomaga ohraniti ravnotežje kalcija, magenzija, cinka in vitamina D.

kalcij_magnezij_cink_vitamin_d_rastne_bolečine

Vsa hranila v toniku so raztopljena, zato se v prebavnem traktu v primerjavi s tabletami hitreje absorbirajo.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.