Kako prepoznati, katero vaginalno vnetje ti dela težave?

Kako prepoznati, katero vaginalno vnetje ti dela težave?

18.05.2021

Ogromno pripadnic nežnejšega spola se ravno v poletnih dneh srečuje z nadležnimi vaginalnimi vnetji, ki lahko hitro pokvarijo dopust in močno vplivajo na razpoloženje. V tokratnem članku se sprašujemo ali ženske sploh znajo ugotoviti, za katero vrsto vnetja gre. Glivično, bakterijsko ali atrofični vaginitis? 

Pri glivičnem vnetju gre za tako imenovano kandidozo, torej vaginalno okužbo, ki jo povzročajo glivice iz rodu Candida(najpogosteje Candida albicans). Glivice iz rodu Candida so normalno prisotne v vaginalni flori in so v ravnovesju z drugimi mikrobi – so del normalne flore zdravih ljudi. Prisotne so lahko tudi v nožnici žensk, ki sicer nimajo znakov vaginalnega vnetja. V posebnih stanjih (zmanjšana odpornost, antibiotična in kortikosteroidna terapija, pomanjkanje vitaminov, prehrana, bogata s sladkorji in ogljikovimi hidrati, stres, uporaba kontracepcijskih tablet, nošenje ozkega ali sintetičnega perila) se lahko glivice iz rodu Candida močno namnožijo in porušijo ravnovesje med mikrobi vaginalne flore, ter povzročijo nastanek vulvovaginalne kandidoze. To boste zaznale kot sirast belo-rumen izcedek, srbečico, boleče spolne odnose, pordelost in oteklino, pojavijo se lahko tudi razjede na zunanjem predelu spolovila.

Urška z Oopsi bloga je na svojem Instagram profilu izvedla anekto, v kateri je kar 59 % žensk od 2460 sodelujočih potrdilo, da imajo težave z glivičnim vnetjem nožnice. Več si lahko prebereš v njeni objavi na blogu.

Za obvladovanje kandidoze je pomembna ponovna vzpostavitev pH nožnice. Ta pripomore k ravnovesju vaginalne flore in ustvari neprijazno okolje za rast in razvoj glivic. Najprej je potrebno vzpostaviti fiziološko kislost vaginalne sluznice, nato pa terapijo nadaljevati z laktobacili, ki obnavljajo vaginalno floro. V tem primeru je optimalna izbira izdelkov MICOVAG plus ter Gynophilus vaginalnih kapsul.

Kadar se število mlečnokislinskih bakterij zmanjša in se ravnovesje prevesi v korist škodljivih mikroorganizmov, pride pogosto do vnetij nožnice. –To porušeno ravnovesje imenujemo bakterijska vaginoza. Znaki bakterijske vaginoze so homogen, moten, rumenkast nožnični izcedek neprijetnega vonja, srbečica, pekoč občutek in bolečina med spolnim odnosom. Spolni odnos brez uporabe kondoma lahko pri bakterijski vaginozi stanje poslabša zaradi vpliva sperme, ki spremeni kislost nožnice. Bakterijska vaginoza se prenaša s spolnimi odnosi. Nekatere ženske kljub bolezni nimajo nobenega od naštetih znakov. Če imate neprestano vaginalno okužbo, ki ji ni mogoče ugotoviti vzroka, se za nasvet obrnite na osebnega zdravnika ali ginekologa.

BV prvem koraku je nujno vzpostaviti ustrezno kislost vaginalnega okolja in tako omogočiti hitrejšo obnovo sloja laktobacilov. Uporabimo lahko vaginalno kremo Vitagyn C. Ker pa pri bakterijski vaginozi pride do močno zmanjšanega števila laktobacilov, jih je treba dodati neposredno v nožnico, zato izberemo lokalno aplikacijo laktobacilov, npr. Gynophilus.

Ne veš za katero vnetje gre? Pomagaj si z uporabo enostavne sheme.

Na forumu med.over.net je Dean Gorkič, dr. med. odgovarjal na vprašanj v povezavi s ponavljajočimi se vaginalnimi vnetji.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.