Kalcij in magnezij - ples dveh mineralov

Kalcij in magnezij - ples dveh mineralov

04.10.2023

Ko govorimo o kalciju in magneziju v telesu, govorimo o nekakšnem plesu teh dveh mineralov. Ključno je, da poskrbimo da noben ne stopi drugemu na prste. In kot pri vsakem plesu je tudi tu pomembno ravnotežje. Ko ulovimo ravnovesje med tema mineraloma, pride do fiziološke harmonije. Če pa ravnovesja ni, lahko pride do težav v delovanju organizma.

Kalcij

Verjetno že veš, da je kalcij pomemben za zdrave kosti, vendar je ta mineral sodeluje še v mnogih drugih procesih v telesu. Pomemben je za:

  • komunikacijo celci med seboj, 
  • pomaga graditi mišična tkiva, 
  • podpira produkcijo in izločanje rastnih in spolnih hormonov. 

Pomanjkanje kalcija lahko povzroči krhke kosti in nohte in utrujenost. Do pomanjkanja kalcija v večini primerov pride zaradi zdravstvenih težav in ne zaradi prehrane.

Magnezij

Magnezij verjetno ni tako poznan kot kalcij, vendar je prav tako zelo pomemben za tvoje zdravje in dobro počutje. Magnezij je:

  • vključen v več kot 300 encimov, 
  • pomaga pri izgradnji DNK in RNK, 
  • sodeluje pri izgradnji mišic, kosti, živčnih celic ter 
  • delovanju imunskega sistema. 

Pomanjkanje magnezija lahko povzroča duševne težave, kot je tesnoba in depresija, ali fizične težave kot so krči v mišicah, zaprtje in motnje v delovanju srca.

JIN JANG efekt kalcija in magnezija
Kalcij najdemo večinoma zunaj celic. Magnezij najdemo v celicah.
Kalcij deluje poživilno. Magnezij pomirja.
Kalcij prispeva k strjevanje krvi. Magnezij prispeva k pretoku krvi.
Kalcij najdemo v kosteh. Magnezij najdemo v mehkih tkivih.

Kalcij pomaga pri krčenju mišic. 

Magnezij pomaga pri sproščanju mišic.

Kalcij in magnezij delujeta skupaj in hkrati nasprotno. Isti receptorji, ki omogočajo absorpcijo kalcija, omogočajo tudi absorpcijo magnezija. Študije so pokazale, da kalcij neposredno ali posredno tekmuje z magnezijem za črevesno absorpcijo in transport, zlasti če je vnos kalcija veliko večji od vnosa magnezija. V študiji iz leta 1977 objavljeni v American Journal of Clinical Nutrition, so ugotovili, da je pri otrocih, ki so sicer zaužili PDV magnezija, vseeno prišlo do pomanjkanja, kadar so bile vnesene višje vrednosti kalcija. Po drugi strani pa brez magnezija absorpcija kalcija ni mogoča.

Na podlagi teh ugotovitev lahko zaključimo da je razmerje med magnezijem in kalcijem v prehrani in prehranskih dopolnilih ključnega pomena. Strokovnjaki ugotavljajo, da je najbolj optimalno razmerje kalcij : magnezij, 1:1 ali 1:2. Torej 100 mg kalcija in 100 mg magnezija, ali v višjem razmerju 100 mg kalcija in 200 mg magnezija.

Tonik Floradix Kalcij, Magnezij in Cink ima razmerje kalcija in magnezija približno 1:1. Ker vsebuje tudi vitamin D s tem zagotavlja optimalno absorpcijo teh pomembnih mineralov. Vsa hranila v toniku so raztopljena, zato je absorpcija še boljša. 

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.