Ušesno maslo – naravna zaščita čutila za sluh

Ušesno maslo – naravna zaščita čutila za sluh

28.07.2023

Seveda se najprej vprašamo, kako očistiti ušesno maslo? Pri vsakodnevni higieni je najbolje, da v sluhovod posegamo čim manj oziroma nič. Po tuširanju in umivanju lasišča, obrišemo uhelj samo od zunaj, v notranjost sluhovoda pa ne posegamo. Čiščenje ušes z vatiranimi palčkami naredi ponavadi več škode kot koristi, saj cerumen potisnemo nazaj in s tem še pospešimo nastajanje ceruminalnega zamaška (čepa iz ušesnega masla). To lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Najprej opazimo, da slabše slišimo, zaradi zamaška pa občutimo pritisk, srbenje, bolečino ali šumenje. Pri dalj časa trajajoči zamašitvi se lahko razvije vnetje srednjega ušesa s hudimi bolečinami, kar zahteva urgenten obisk pri zdravniku in (lahko tudi) antibiotično zdravljenje.

Kaj lahko sami storimo, da preprečimo te težave? Najbolje je, da takoj opustimo nepravilno čiščenje ušes z vatiranimi palčkami ali drugimi pripomočki. Do prekomernega nabiranja cerumna lahko pride tudi pri uporabi slušalk ali slušnih aparatov, ki pokrivajo vhod v sluhovod in onemogočajo normalen pretok zraka. Tudi nekatere prirojene anatomske nepravilnosti ali čezmerna poraščenost v ušesu včasih povzročijo, da se cerumen izloča prekomerno in ne odteka pravilno iz notranjosti sluhovoda.

Kako pravilno očistiti ušesno maslo?

Kako očistiti ušesno maslo, da ne bi naredili več škode kot koristi? Preventiva je seveda veliko boljša kot kurativa. Če opazite, da se vam v veliki meri nabira ušesno maslo, si lahko pomagate z za to namenjenimi izdelki. Za redno higieno lahko 2-krat tedensko uporabite raztopino v spreju A-cerumen. Raztopina vsebuje površinsko aktivni sestavini (natrijev acil sarkozinat in sladkorni ester) ter snov za vzdrževanje vlage in nego kože sluhovoda. Ta zmagovalna kombinacija začne delovati že v eni sami minuti, po uporabi poskrbi za normalno izločanje cerumna, hkrati pa ne izsušuje sluhovoda.

Če pa vseeno pride do zamašitve s čepom, uporabite sprej 2-krat dnevno in postopek ponavljajte 3 do 4 dni zapored. Površinsko aktivne snovi, ki jih vsebuje sprej, obdajo čep, ki zaradi hidrolize plasti poroženelih celic najprej razpoka, nato pa se razgradi in izloči. A-cerumen sprej je primeren za vzdrževanje redne higiene pri odraslih osebah, kot tudi pri otrocih od 6. meseca starosti dalje.

Čiščenje ušes z uporabo A-cerumen pršila

Čiščenje ušes s pomočjo enkratno zasnovane raztopine v obliki spreja A-cerumen je enostavno in učinkovito. Pri redni tedenski uporabi se prekomerno ušesno maslo s pomočjo sestavin naravnega izvora, ki na nežen način topijo maščobe in vodotopne nečistoče, odstrani. Hkrati pa sestavine v spreju na naraven način negujejo kožo sluhovoda in s tem ohranjajo pogoje za pravilno delovanje slušnega organa.

Ušesno maslo lahko povzroča težave, a nekateri ljudje pri ušesni higieni pretiravajo z agresivnimi metodami. Pomembno se je zavedati, da je cerumen normalen pojav in ga ne smemo obravnavati le kot znak pomanjkljive higiene. Če žleze delujejo pravilno, cerumen z mazanjem sluhovoda ščiti uho pred škodljivimi dejavniki iz okolja. Še več, za pravilno delovanje sluha in optimalne razmere v tem pomembnem čutilu, je cerumen bistvenega pomena, saj prispeva k dobremu prenosu zvoka.

Cerumen je proizvod dveh vrst žlez in sicer znojnic in cerumenskih žlez. Pritrjene so na mešičke dlak v sluhovodu in skrbijo za vlažnost kože ter preprečujejo njeno izsuševanje. Cerumenske žleze proizvajajo peptide in protimikrobne beljakovine, ki ščitijo sluhovod pred mikroorganizmi. Če bi izloček podrobneje analizirali, bi ugotovili, da poleg odmrlih kožnih celic vsebuje keratin, holesterol, nasičene in nenasičene maščobne kisline, estre voska in še nekatere druge sestavine.

Poskrbite za svoje zdravje in ohranite odličen sluh

Ušesno maslo zdravega človeka je običajno rumene barve, lahko pa se pojavi tudi v bolj svetlih, skoraj belih ali temnejših rjavih odtenkih. Vse to spada v normalne zdrave okvire in se pri posameznikih razlikuje, odvisno pa je tudi od drugih okoliščin. Skrbeti nas lahko začne, če se barva spremeni v zeleno, saj je to pokazatelj, da gre za okužbo. Običajno pa to stanje spremlja tudi povišana telesna temperatura in močne bolečine. Kadar se barva spremeni v krvavo rjavo, gre lahko za poškodbe sluhovoda, če pa poči bobnič, postane izcedek tekoč. Vsi ti primeri pomenijo nujen obisk pri zdravniku, saj resne poškodbe lahko vodijo v trajne okvare sluha.

Kako pravilno očistiti ušesno maslo, je pomembno vprašanje, saj neprimerni higienski ukrepi lahko privedejo do zamašitve sluhovoda, ušesni čep pa lahko v določenih okoliščinah (plavanje, potapljanje in podobno) poveča tudi tveganje za boleče vnetje srednjega ušesa in s tem tveganju za nepopravljivo škodo. Potrebno je skrbeti za pravilno higieno, brez agresivnega poseganja v sluhovod z različnimi pripomočki, kot so vatirane paličice in podobno. Če ste na splošno nagnjeni k povečanemu izločanju cerumena, lahko tudi pretirana uporaba slušalk ali drugih predmetov, ki pokrijejo vhod v sluhovod, poslabšajo stanje, saj ovirajo normalen pretok zraka in iztekanje ušesnega masla.

Za preprečevanje zapletov je priporočljiva preventivna uporaba pršila A-cerumen, ki preprečuje kopičenje ušesnega masla v ušesnem kanalu in skrbi za zdravo kožo sluhovoda. Ohranite svoj sluh v najboljši formi na naraven način.a-cerumen, ušesno maslo, čiščenje ušes

 

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.