Po kopanju brez težav z ušesnimi zamaški

Po kopanju brez težav z ušesnimi zamaški

28.05.2021

Bliža se vroči del leta, ko vsem tako prija osvežitev v vodi. A ob tem ni malo takih, ki jim voda v ušesih povzroča težave. Voda zaide v uho, zastane v sluhovodu ter povzroči nabrekanje ušesnega masla ali zamaška. Nabrekel zamašek lahko povzroči bolečine in vnetje zunanjega sluhovoda. Kopalci, plavalci in potapljači so še posebej izpostavljeni, saj se pri njih voda v ušesu zadržuje dalj časa. Takšna zamašitev sluhovoda se lahko pojavi tudi iznenada, npr. pri umivanju las.

Zamaški iz ušesnega masla se pogosteje tvorijo odraslim in otrokom z zožitvami sluhovoda, ki preprečujejo normalno iztekanje ušesnega masla. Prav tako so nastanku ušesnih zamaškov izpostavljeni tisti, ki nosijo slušni aparat, slušalke ali ušesne čepke.
Nastanek prevelike količine ušesnega masla lahko sproži tudi razdražena koža sluhovoda, ki se lahko pojavi zaradi čiščenja z vatiranimi paličicami. Takšno čiščenje ušes je neprimerno, saj z vatiranimi paličicami pomaknemo ušesno maslo le še globlje v sluhovod.

Kadar v ušesu občutite bolečino ali šumenje, imate občutek zamašenosti ušesa, vam neprijetno odmeva lasten glas, postopoma ali iznenada delno izgubite sluh, oziroma imate vrtoglavico, takrat lahko posumite na ušesne zamaške.

Preprečite težave z učinkovito higieno

Težavam, povezanimi z ušesno higieno in ušesnimi zamaški, se lahko izognete s sprejem A-cerumen, ki zamaške raztopi in preprečuje njihov nastanek. A-cerumen je priporočljiv tudi za redno higieno ušes. Površinsko aktivne snovi dajejo raztopini A-cerumen moč za topljenje maščob ušesnega masla in tudi vodotopnih nečistoč.

Raztopino A-cerumen priporočamo:
• Za redno higieno ušes, predvsem tistim, ki se jim ušesno maslo zelo pogosto strdi.
• Starejšim s poraščenostjo v sluhovodu in takim, ki se jim v sluhovodu nabira odluščena koža.
• Uporabnikom slušnih aparatov, slušalk ali ušesnih čepkov.
• Pred zdravniškim pregledom ušes z otoskopom.
• Za mehčanje trdovratnih zamaškov, ki se nato izperejo pod zdravniškim nadzorom.
• Pred kopalno sezono odraslim in otrokom, ki so v preteklosti že imeli težave z ušesi pri vodnih dejavnostih (plavanje, potapljanje, srfanje, itd.), saj jim zamaški iz ušesnega masla zaradi stika z vodo pogosto nabreknejo in zamašijo sluhovod.

O težavah z ušesnimi zamaški in pomenu pravilne higiene ušes je pisala tudi Urška na svojem Oopsi blogu. Izkušnjo si lahko preberete tukaj.

Na forumu med.over.net pa je na vprašanja glede težav z ušesnimi zamaški odgovarjal Dean Gorkič, dr. med.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.