Mali vodič za uspešno razstrupljanje telesa

Mali vodič za uspešno razstrupljanje telesa

04.01.2022

Telo sodobnega človeka je vse bolj obremenjeno s škodljivimi snovmi

Nova znanstvena odkritja s področja medicine nedvomno pomembno prispevajo k dvigu kakovosti našega življenja. A telo je dandanes, verjetno bolj kot kadarkoli prej, obremenjeno s škodljivimi snovmi. Večinoma gre za kemične snovi, ki jih je ustvaril človek, in ki pristanejo v zraku, ki ga dihamo, ter hrani in vodi, ki ju uživamo. Kopičenje škodljivih snovi v telesu škodljivo vpliva na naše zdravje. Jetra, ledvica in črevesje, katerih naloga je nevtralizacija in izločanje strupenih snovi iz telesa, začnejo zaradi čezmerne obremenjenosti delovati z zmanjšano učinkovitostjo. To lahko zaznamo v obliki najrazličnejših simptomov, kot so prebavne težave (napihnjenost, driska, čezmerno spahovanje, zaprtje), pogosti glavoboli, bolečine v mišicah in sklepih, splošna utrujenost, brezvoljnost, razdražljivost, preobčutljivosti, alergije, pogosta vnetja in okužbe, izpuščaji, akne in drugo.

Najpogostejši viri škodljivih snovi

Škoda, ki jo povzročajo škodljive snovi, je v veliki meri odvisna od življenjskega sloga človeka, njegovih vsakodnevnih razvad, pa tudi od odpornosti organizma. Najpogostejši viri škodljivih snovi so:

  • aktivno in pasivno kajenje
  • alkohol
  • industrijsko pripravljena, predelana hrana
  • sedeči življenjski slog
  • zdravila
  • stres
  • onesnaženje zraka
  • industrijski izpusti
  • kozmetika

Fiziološki procesi v telesu sicer stalno težijo k izločanju škodljivih snovi, kar je nujno potrebno, saj velik del teh predstavljajo odpadne snovi naše normalne presnove. Za učinkovito presnavljanje strupov poskrbijo v največji meri jetra, za njihovo izločanje pa ledvica. Pri tem sodelujejo tudi črevesje, koža, pljuča in limfni sistem. Če je škodljivih snovi preveč, se začnejo nalagati v medceličnini in ovirajo preskrbo celic z nujno potrebnimi snovmi. Toksini lahko med drugim poškodujejo encime, vpletene v nastanek hemoglobina, ki je ključen za prenos kisika do celic. Ali pa encime, ki sodelujejo pri sproščanju energije v celicah. Upočasnijo se biokemijske reakcije in celice ne delujejo več optimalno.

Ključna vloga jeter, ledvic in črevesja pri razstrupljanju telesa

JETRA so najpomembnejši „razstrupljevalni" organ; presnovijo kar 75 % strupov. Razstrupljanje v jetrih poteka grobo gledano v 2 stopnjah. V prvi stopnji se aktivirajo encimi iz velike in raznolike skupine citokromov P450. Ti omogočajo delno pretvorbo toksinov v vmesne produkte, iz slednjih pa v naslednji stopnji nastanejo manj škodljive vodotopne snovi, ki jih telo izloči skozi ledvica. Pomembno je omeniti, da se ob aktivnosti citokromov P450, posebej ob močni obremenjenosti telesa s toksini, tvori veliko kisikovih prostih radikalov, ki lahko poškodujejo jetra. Za zaščito so nujno potrebni antioksidanti, kot sta vitamina C in E, antioksidativno delovanje pa imajo tudi nekatere spojine iz rastlin (kurkuma, ingver). V jetrih nastaja tudi žolč, ki je pomemben za presnovo maščob.

Osnovna naloga LEDVIC je filtriranje krvi in odstranjevanje odpadnih snovi. Za učinkovito odstranjevanje je ključno, da se izloči vsaj liter in pol urina na dan.

V letih življenja prepotuje skozi ČREVESJE povprečno okoli 30 ton hrane in 50.000 litrov pijač. Prehajanje neželenih snovi v kri preprečujeta intaktnost črevesne bariere in dobro delovanje celic črevesne sluznice. K razstrupljanju pomembno prispevajo črevesna flora in prehranske vlaknine, ki poskrbijo za redno odvajanje blata.
Za učinkovito presnovo maščob in absorpcijo maščobotopnih vitaminov A in D je ključno zadostno dovajanje žolča v tanko črevo. Izločanje žolča lahko stimulirajo določene aminokisline, vitamini, pa tudi izvlečki rastlin, kot sta artičoka in regrat.

Priporočila za čas razstrupljanja telesa

  • Več tekočine: Potreba po tekočini se med razstrupljanjem telesa poveča, zato je priporočljivo spiti dodaten liter tekočine na dan. Priporočljiva je navadna voda, nesladkan čaj, zeliščni čaj, sadni in zelenjavni sokovi z nizko vsebnostjo sladkorja.
  • Nič alkohola: Izogibajte se alkoholnim pijačam oziroma karseda omejite njihovo uživanje.
  • Kopel: Topla kopel pripomore k izločanju toksinov skozi kožo. V kadi z vodo temperature 35 °C raztopite 500 gramov morske soli. Po kopeli si privoščite počitek.
  • Stran z maščobo: Izogibajte se maščobi živalskega izvora in jo nadomestite s kakovostnimi rastlinskimi olji, bogatimi z maščobnimi kislinami omega 3.
  • Barvit krožnik: Uživajte vso sadje in zelenjavo, ki vam je všeč.
  • Savna: Savna pripomore k izločanju toksinov skozi kožo. Toplota odpre pore in z znojem se izločijo toksini.
  • Spanje: Ob intenzivnem razstrupljanju potrebuje telo tudi več časa za obnavljanje. Takrat je zelo pomembno, da spite vsaj 7 ur na noč.
  • Gibanje in globoko dihanje: Hoja in sprehodi na prostem ter globoko ritmično dihanje s prepono pripomorejo k razstrupljanju telesa. Oboje namreč masira notranje organe, vzpodbudi limfni obtok in s tem prispeva k izločanju toksinov. Vsak dan si vzemite nekaj minut in se osredotočite samo na dihanje. Globoko vdihnite s prepono (skozi nos), vdih zadržite 2 do 3 sekunde, nato počasi popolno izdihnite skozi nos. Po nekajminutni dihalni vadbi preverite razliko v počutju.
  • Čistoča navznoter in navzven: Čas, ki ga izberemo za razstrupljanje telesa, je tudi odličen čas za čiščenje prostorov, v katerih bivamo. Preverite, katere nepotrebne stvari ne sodijo več v vaše stanovanje, in jih oddajte oziroma zavrzite.

Razstrupljanje telesa z zeliščnim tonikom Floradix Detox BIO

Zeliščni tonik Floradix Detox BIO je prehransko dopolnilo, ki prispeva k vzpostavitvi normalnega delovanja jeter in črevesja, k zaščiti celic pred oksidativnim stresom, k dvigu energije in zmanjšanju utrujenosti. 

Floradix Detox BIO je prehransko dopolnilo na osnovi ekološko pridelanih rastlinskih izvlečkov in vitamina C. Vsebuje vodne izvlečke pegastega badlja, artičoke, rmana, regrata, koprive, ingverja, kurkume. Značilno grenčino zelišč uravnovešata vodna izvlečka fige in slive. Artičoka prispeva k procesu razstrupljanja, vitamin C pa k zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Tonik je namenjen redčenju in vsebuje 20 dnevnih odmerkov.

Vse rastline in sadje so ekološko pridelane; izdelek je ekološko certificiran.

Detox BIO ne vsebuje alkohola, konzervansov, barvil, umetnih sladil, laktoze ter glutena. Primeren je za vegetarijance ter vegane.

 

Vodni izvlečki, ki prispevajo k normalnemu delovanju jeter oz. podpirajo proces razstrupljanja telesa (EFSA trditve v potrjevanju): artičoka, pegasti badelj, kurkuma, regrat, navadna breza, rožmarin.

Vodni izvlečki, ki podpirajo prebavo in prispevajo k normalnemu delovanju črevesja (EFSA trditve v potrjevanju): figa, ingver, encijan, rman, meta.

Vodni izvlečki, ki imajo antioksidantivno delovanje (EFSA trditev v potrjevanju): ingver, kurkuma.

Vitamin C (iz acerole) prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom in k sproščanju energije pri presnovi.

Vodni izvlečki, ki pripomorejo k dvigu energije in zmanjšanju utrujenosti (EFSA trditve v potrjevanju): ingver, encijan, kopriva.

Vodni izvleček suhega zelenega čaja, vodni gosti izvleček slive (Prunus domestica) in koncentrat bezgovega soka zaokrožijo sinergistično delovanje zeliščnega tonika.

Nasvet: Uporaba tonika Floradix Detox BIO je priporočljiva zlasti ob menjavi letnih časov.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.