Pomen železa med nosečnostjo in dojenjem

Pomen železa med nosečnostjo in dojenjem

06.07.2021

Med nosečnostjo in dojenjem se potrebe po železu lahko povečajo za 100 %, zato je njegovo ustrezno dodajanje nujno.

Ker naše telo železa ne more proizvajati samo, mu ga moramo dodajati. Železo v sledovih sodeluje v številnih procesih v telesu. Najpomembnejša naloga je pomoč pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina. Železo je glavna sestavina hemoglobina v rdečih krvničkah. Nižja koncentracija hemoglobina v krvi ali manjše število rdečih krvničk oslabita oskrbo s kisikom in s tem telesno in psihično zmogljivost ter imunsko zaščito. Takrat je telo bolj dovzetno za okužbe.

Na začetku nosečnosti se pri ženski poveča količina krvi. Volumen je lahko večji tudi za 50 %, da je preko posteljice plod oskrbljen s kisikom. To je posebno pomembno v začetku nosečnosti, saj se v tem obdobju začneta možganski razvoj zarodka in tvorba krvi. Tu se prve tedne otrokovega življenja v telesu kot feritin v jetrih shranjuje železo. Te zaloge zadostujejo za prvih 6. mesecev otrokovega življenja.

Preverite svoje vrednosti železa

Referenčne vrednosti železa po priporočilih NIJZ so za nosečo žensko 30 mg na dan, za doječo mater pa 20 mg na dan. Ženskam, ki želijo zanositi, se svetuje, da predhodno preverijo vrednost železa in ga ob pomanjkanju dodajajo. Pomembno je, da je železov pripravek visoke kakovosti in se dobro absorbira, da se lahko tvorijo zaloge za nosečnost. 

Hrana kot vir železa je prva izbira. V velikih količinah ga najdemo v rdečem mesu, posebno v jetrih. Železo vsebuje tudi rastlinska hrana, vendar se v njej pogosto pojavlja v trivalentni obliki, ki jo telo zelo težko absorbira. Najboljše se absorbira dvovalentno železo.

Floradix Floravital je tonik s tekočim železom v obliki železovega glukonata, ki ga lahko naročite tukaj.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.