Pomen železa med nosečnostjo in dojenjem

Pomen železa med nosečnostjo in dojenjem

28.12.2021

Ali ste vedeli, da se med nosečnostjo volumen krvi poveča med 20 do 100%, povprečno pa za 45%, da lahko naše telo preko posteljice s kisikom oskrbuje plod. Med nosečnostjo in dojenjem pa se posledično potrebe po železu lahko povečajo za 100 %, zato je potrebno poskrbeti za dovoljšen vnos s prehrano oziroma s prehranskimi dopolnili. Vrednost železa so posebno pomembne v začetku nosečnosti, saj se v tem obdobju začneta možganski razvoj zarodka in tvorba krvi. V zadnjih mesecih nosečnosti pa si plod nabira zaloge železa za prvih 6. mesecev življenja, zato je morebitna  slabokorvnost nosečnice povezana tudi s slabokrvnostjo novorojenčka, dojenčka.

Vnos železa s prehrano
Hrana je gotovo prva izbira pri vseh mikro hranilih. Živila bogata z železom so: jetra, goveje meso, sardele... Nahaja se tudi v rastlinskih živilih kot je špinača, leča, fižol... Tu je pomembno omeniti, da v živilih rastlinskega izvora najdemo ne-hemsko železo, ki ga naše telo slabše absorbira.

Kako povečamo absorpcijo železa?
Nekatera živila pozitivno vplivajo na absorpcijo železa, medtem ko jo druga zavirajo. Za podoporo aborpciji se svetuje, da uživamo živila bogata z vitaminom C, kot so agrumi, paprika, brokoli, jagode. Če se srečujemo s pomanjkanjem železa, pa se je pametno izogniti pijačam, ki vsebujejo kofein, tein in alkohol ter živilom, ki so bogata s kalcijem (mleko in mlečni izdelki). 

Absorpcija železa
Naše telo absorbira le približno 25% zaužitega železa, zato ga moramo za to da ga naše telo vrska npr. 20 mg, zaužiti 4x toliko, torej 80 mg. To pomeni, če 100 g jeter vsebuje cca 25 mg železa, bi morali za PDV 20 mg pri odrasli ženski, zaužiti skoraj pol kile jeter, da bi ga naše telo vsrkalo dovolj. Če zraven uživamo še kavo, alkohol, je ta absorpcija še slabša. Kar hitro nam postane jasno, da je dnevne potrebe po železu precej težko zadostiti. 

Pomanjkanje železa
Pomanjkanje železa je najbolj pogost prehranski primankljaj, saj se z njim srečuje približno 30% žensk v rodni dobi, 40% nosečnic in 42% otrok.
Znaki pomanjkanja so: 

  • utrujenost in izčrpanost;
  • izpadanje las in krhki, lomljivi nohti, ki se radi plastijo;
  • mrzle roke in noge;
  • omotičnost;
  • bledica;
  • pogoste okužbe, oslabljen imunski sistem;
  • upočasnjen razvoj pri plodu, otroku.

Kako ugotovimo ali nam železa primanjkuje? 
Če ste ženska v rodni dobi, nosečnica ali doječa mamica, je verjetnost da ste slabokrvna precej velika. Se pa pomanjkanje železa najlažje ugotavlja z laboratorijskimi preiskavami. Najbolj osnovna preiskava je vrednost hemoglobina. Kadar je vrednost pod spodnjo mejo, je stanje navadno že precej resno, saj to pomeni, da so zaloge železa že popolnoma izčrpane. Da do tega ne pride, je potrebno preverjati tudi zaloge železa. To pa nam povedo vrednosti železa, feritina in transferina. 

Ali imam lahko železa tudi preveč, se predoziram?
To vprašanje se pogosto pojavi v kontekstu ali lahko železo dodajamo v obliki prehranskih dopolnilih, brez predhodnih laboratorjskih preiskav. Seveda je krvne preiskave pametno narediti, vendar to večkrat na leto ni potrebno. Pri absorpciji železa gre za zelo kompleksen sistem, saj naše telo z različnimi mehanizmi absorpcijo regulira in do zastrupitve z železom v obliki prehranskih dopolnil pride zelo težko. Zastrupitve so možne pri osebah z metabolnimi motnjami, ki pa se navadno kažejo tudi z drugimi znaki. 

Preverite svoje vrednosti železa
Referenčne vrednosti železa po priporočilih NIJZ so za nosečo žensko 30 mg na dan, za doječo mater pa 20 mg na dan. Ženskam, ki želijo zanositi, se svetuje, da predhodno preverijo vrednost železa in ga ob pomanjkanju dodajajo. Pomembno je, da je železov pripravek visoke kakovosti in se dobro absorbira, da se lahko tvorijo zaloge za nosečnost. 

Floradix Floravital je zeliščni tonik s tekočim železom v obliki železovega glukonata. Poleg železa vsebuje tudi vitamine B2, B6, B12 in C, ki prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter sproščanju energije. Vsebuje organsko železo, ki ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina.

Na vsebuje alkohola, konzervansov, barvil in umetnih sladil. 
Je brez laktoze, glutena in kvasa.
Primeren je tudi za vegane.
Primeren je za otroke od 3 let naprej.

Do konca januarja 2021 ga v kompletu 2 tonikov dobite 20% ceneje. 

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.