Zakaj je pomembno poznati svoje dojke?

Zakaj je pomembno poznati svoje dojke?

24.10.2023

Pomembnost samopregledovanja

Samopregledovanje dojk je izrednega pomena za ženske, saj vam pomaga razumeti kakšen je normalen videz in otip vaših dojk. Če opazite spremembo na dojkah, ki se vam zdi nenormalna, ali pa če opazite, da je ena dojka drugačna od druge, o tem obvestite svojega zdravnika. Redno samopregledovanje, najbolje enkrat mesečno (ob približno enakem času, optimalno 7.-10. dan ciklusa), vam omogoči, da se res spoznate s svojimi dojkami in tako takoj prepoznate morebitne neobičajne spremembe. Cilj samopregledovanja je ugotoviti, kaj je normalno za VAS.

Obstaja veliko stanj, ki lahko povzročijo spremembe na prsih, vključno z rakom dojke. Čeprav tehnika samopregleda dojk ni vedno zanesljiv način za odkrivanje raka dojk, veliko žensk poroča, da je bil prvi znak njihovega raka dojk nova bulica, ki so jo odkrile same s samopregledovanjem.

Samopregledovanje je pomembno za zdravje vaših dojk. Vendar pa nikoli ne smejo nadomestiti pregledov dojk pri vašem zdravniku in presejalnih testov, kot je mamografija. Odzivanje na povabila presejalnega programa Dora je poleg samopregledovanja ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju raka dojk.

Če opazite kakšno od teh sprememb...

  • bulica ali zadebelitev tkiva, ki se na otip razlikuje od okoliškega tkiva in se je pojavila na novo,
  • bolečine v prsih,
  • rdeča ali obarvana, luknjasta koža na prsih,
  • otekanje celotne dojke ali njenega dela
  • izcedek iz bradavic (lahko tudi krvav),
  • ugreznjena bradavica,
  • bula ali oteklina pod roko, itd.


opozorilni znaki, samopregledovanje dojk, mesec ozaveščanja o raku dojk, rak dojk, rožnati oktober

Če opazite katero od teh sprememb, so te vedno na istem mestu in se ne spreminjajo z menstrualnim ciklom, je pomembno, da obiščete zdravnika.

Ni vsaka sprememba na dojkah razlog za preplah

Mnoge ženske najdejo bulice ali spremembe v prsih in nekatere od teh so popolnoma normalne spremembe, ki se pojavijo na različnih točkah menstrualnega ciklusa. Če odkrijete neko spremembo ali bulico to ni takoj razlog za paniko. Dojke so na različnih mestih pogosto različne, prav tako se videz in občutek vaših prsi s staranjem spreminja. Seveda pa je za dobro prognozo bolezni in zgodnje odkrivanje res pomembno, da samopregledujete dojke vsak mesec in da se odzivate na vabila državnega presejalnega programa Dora.

Poleg samopregledovanja in presejalnih testov pa je pomembno, da ohranjamo zdrav in aktiven življenjski slog. Debelost je namreč dejavnik tveganja za razvoj raka dojk, zato je ohranjanje zdrave telesne mase ključnega pomena. Prav tako ne smemo pozabiti na redno telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano, da omejimo uživanje alkohola na minimum in prenehamo s kajenjem, če smo kadilci. Vsi ti ukrepi zmanjšajo tveganje za nastanek raka dojk. In ne pozabite, mi smo tisti, ki smo vsak dan s svojim telesom, zato bomo hitreje opazili, če nekaj ni videti v redu ali pa če se ne počutimo v redu. To bomo opazili lažje, kot naši zdravniki, katere obiščemo enkrat ali dvakrat letno.

donna glove_rokavica_za_samopregledovanje_dojk

Do konca meseca izkoristite 15 % popust pri nakupu Donna Glove - rokavice za samopregledovanje dojk.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.