5 nasvetov, ki vam bodo koristili pri skrbi za svoje intimno zdravje

5 nasvetov, ki vam bodo koristili pri skrbi za svoje intimno zdravje

16.08.2023

Zakaj je intimno zdravje pomembno?

Intimna higiena je temelj intimnega zdravja in o njej se je treba pogovarjati že v otroštvu. Na vaginalno zdravje vpliva ogromno dejavnikov; kot so spremembe hormonov, neustrezna higiena ali pa celo neuravnotežena prehrana. Naši intimni predeli so namreč precej občutljivi in so lahko nagnjeni k okužbam. Kadar se naše intimno zdravje poruši, to vpliva tudi na naše počutje, plodnost, spolne odnose pa tudi na našo samopodobo. Zato si preberite 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri skrbi za svoje intimno zdravje. 

  • Hrana je pomemben faktor pri intimnem zdravju

Uravnotežena prehrana močno vpliva na naše intimno zdravje, obstajajo pa določena živila, ki to še dodatno izboljšajo. Sem spadajo probiotična živila, predvsem tista, ki vsebujejo laktobacile. Naša zdrava vaginalna mikroflora že naravno vsebuje probiotike, med njimi je največ laktobacilov, le-ti nas ščitijo pred škodljivimi mikroorganizmi. Iz tega razloga so za vaginalno zdravje ugodna fermentirana živila, kot so jogurt, kislo zelje, tempeh, kefir ipd. Med živili, ki prav tako ugodno vplivajo na intimno zdravje so tudi tista z nizkim glikemičnim indeksom, živila bogata s prehranskimi vlakninami in živila bogata z vitaminom D. Do vaginalnih vnetij pride lahko tudi zaradi jemanja antibiotikov ali porušenega imunskega sistema. S pravilno prehrano pa lahko tudi tu svoje telo ustrezno podpremo in stanje izboljšamo. Seveda pa sama hrana ne bo preprečila vnetja, zato je resnično pomembno, da poskrbimo za intimno higieno.

  • Posegajte po lahkih, bombažnih oblačilih.

Lahka, bombažna oblačila so bolj prijazna našim intimnim predelom in pomagajo ohranjati področje suho. Sintetična oblačila lahko povzročajo potenje, kar ustvarja idealne pogoje za razmnoževanje patogenih bakterij in gliv.

  • Izogibajte se agresivnim milom.

Normalen pH nožnice je med 3,8 in 4,5. Zato uporabljajte neagresivna mila, ki bodo pomagala ohranjati naraven pH nožnice. Odlična izbira je Vitagyn pena, ki je namenjena vsakodnevni higieni intimnega področja za preprečevanje bakterijskih in glivičnih vnetij.

  • Posegajte po bombažnih vložkih

V času menstruacije raje posegajte po bombažnih menstrualnih vložkih in se izogibajte uporabi tamponov. Seveda je potrebna tudi njihova redna menjava.

  • Ohranjajte intimno področje čisto.

Pri uporabi toalete, pazite da se obrišete od sprednjega dela proti zadnjemu, da se izognete prenosu bakterij. Tudi po spolnem odnosu je pomembno, da poskrbimo za higieno.

Kaj storiti pri vaginalnem vnetju?

Za intimno higieno je v vseh obdobjih priporočljiva uporaba nežnih, neagresivnih mil. rimer takega mila je VITAgyn C pena, njegova vsakodnevna uporaba namreč

uravnava kislost intimnega področja, sestavine pa zavirajo vnetje, blažijo skelenje in srbenje, ter delujejo protibakterijsko, protivirusno in proti glivično. Pri vaginalnem vnetju je izjemno pomembno tudi zgodnje prepoznavanje znakov vnetja.

Odlična rešitev za vnetje je tudi vaginalna krema VITAgyn C, ki vsebuje vitamin C in mlečno kislino, ki hitro uravnata kislost nožnice in zavreta razvoj okužbe, dodano srebro v obliki soli pa deluje protibakterijsko in protiglivično. Priporoča se uporaba že ob prvih znakih vnetja nožnice ali zunanjega spolovila. Ob resnem vnetju ali poslabšanju stanja, se vseeno svetuje obisk pri ginekologu. V vsakem primeru pa ima zdrav življenjski slog izjemen pomen, tako pri preprečevanju vnetja kot tudi pri uspešnem zdravljenju.
 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.