Sončne opekline: Kako se zaščititi in ozdraviti kožo?

Sončne opekline: Kako se zaščititi in ozdraviti kožo?

11.07.2023

Kaj so sončne opekline in zakaj do njih pride?

Opekline so posledica ultravijoličnih (UV) žarkov. Le ti so lahko naravnega izvora, torej sončni žarki, ali umetnega izvora, na primer solarij. Kadar predolgo časa preživimo na soncu ali v solariju, lahko naša koža postane vneta, boleča in vroča na dotik. Na videz je rdeče-rozaste barve, lahko nas srbi in pride do otekanja. Predolgo izpostavljanje soncu lahko poleg zgoraj omenjenih posledic povzroči tudi glavobol, slabost, vročino ali celo mehurje na koži. Velikokrat nas zanima tudi, koliko časa traja celjenje sončnih opeklin – seveda je tu odgovor pri vsakemu drugačen, prav tako pa na to vpliva tudi, kako močno je naša koža opečena. Običajno se v nekaj dneh začne koža lupiti in obnavljati, hujše opekline pa zahtevajo tudi več časa. Vendar ne pozabimo, sončne opekline res minejo v nekaj dneh, vendar lahko na naši koži pustijo tudi trajne posledice. Vsi UV žarki, tako sončni kot umetni, lahko v primeru pretiranega izpostavljanja povzročajo prezgodnje staranje kože, predrakave kožne spremembe in kožnega raka.


Bolje preventiva kot kurativa

Skozi celo leto, ne le poleti, je treba kožo ustrezno ščititi. UV-žarki so namreč prisotni skozi vse leto, tudi takrat ko mislimo, da oblaki zakrivajo sonce. Ko pa na nas posijejo poletni sončni žarki, je uporaba zaščitnega faktorja še toliko bolj pomembna. Saj veste, kaj pravijo, bolje preventiva kot kurativa. Namažimo se s kremo in se izognimo tistim bolečim opeklinam in lupljenju kože, ki ju lahko povzročijo UV žarki. Pri tem ne pozabimo, da žarki lahko dosežejo tudi ušesa, lasišče, roke, zato je pomembno, da se namažemo povsod, oziroma uporabimo ustrezna pokrivala. Seveda pa je ravno tako pomembno tudi izogibanje soncu, še posebej v tistih urah, ko je le to najmočnejše. Ravno tako pa se izogibajmo tudi uporabi solarija.


Prva pomoč pri sončnih opeklinah

Kljub preventivi se nam vsem včasih pripeti, da imamo sončne opekline. Kaj pa zdaj? Kadar je naša koža opečena, je še posebej pomembno, da jo zaščitimo pred soncem z (lahkimi) oblačili in redno uporabljamo kremo z zaščitnim faktorjem, oziroma se sploh ne izpostavljamo UV žarkom. Priporočljivo je tudi uporabljati vlažilno kremo, ki bo vaši koži zopet vrnila vlago in elastičnost. Kožo si lahko tudi hladite. Med drugim ne pozabite na zadostno hidracijo. V primeru, da se na koži pojavijo mehurji, jih ne predirajte, saj lahko pride do okužbe. Kadar se pojavi visoka telesna temperatura, imate vrtoglavice in vam je slabo, pokličite svojega osebnega zdravnika. In ne pozabite, preventiva je vedno najboljša rešitev, s čimer se sončnim opeklinam lahko v celoti izognete!


Cicatridina je odlična rešitev za oskrbo sončnih opeklin!

Verjetno se sprašujete zakaj je Cicatridina izbira številka ena, ko pride do sončnih opeklin ali pa celo do drugih ran? Razlog za to je hialuronska kislina, ki je ključna sestavina Cicatridine. Hialuronska kislina je mukopolisaharid, ki je tudi del medceličnine človeškega telesa in ima tako pomembno vlogo v celotnem procesu celjenja ran. Zaradi sončnih opeklin naša koža postane manj elastična, čvrsta in prožna, z uporabo Cicatridine, ki ima visoko vsebnost hialuronske kisline, pa ravno to koži povrnemo. Namreč številne klinične študije dokazujejo, da hialuronska kislina pospeši in izboljša obnovo povrhnjice in celjenje tkiva. Seveda pa vsebnost hialuronske kisline v mazilu ni edini razlog, da je Cicatridina del prve pomoči pri opeklinah. Blagodejno delujejo tudi druge sestavine, zlasti mandljevo olje, ki kožo vlaži in je bogato z antioksidantom vitaminom E. Mazilo Cicatridina ni primerno le za oskrbo sončnih opeklin, temveč tudi drugih površinskih in globokih ran (odrgnin, ureznin, razpok, izpuščajev, kirurških ran in razjed).


Še nekaj nasvetov za preprečevanje sončnih opeklin:

● Izogibajte se sončnim žarkom med 9. in 15. uro.
● Spremljajte UV indeks (ta je najmočnejši nekaj ur okrog poldneva).
● Uporabite sončno kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem (tudi kadar je oblačno).
● V gorah še dodatno poskrbite za zadostno zaščito, saj so na višji nadmorski višini UV žarki še močnejši.
● Poleti so priporočljiva UV zaščitna oblačila .
● Izogibajte se solariju.
● Kadar vas sončni žarki ujamejo kljub ustrezni zaščiti, pa kožo ustrezno negujte z vlažilno kremo in jo hladite.

Torej, najbolj pomembno je, da se ustrezno zaščitite pred UV žarki. Če pa se vseeno pripeti, da vas sončni žarki ujamejo nepripravljene, je odlična izbira za nego opekline mazilo Cicatridina!

 

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.