Veste, kaj so moluski?

Veste, kaj so moluski?

13.06.2023

Simptomi moluskov

Kadar pridemo v kontakt z virusom, je možno, da se simptomi ne pokažejo tudi do 6 mesecev. Najbolj pogost simptom so kožne spremembe oziroma drobne izbokline premera 2 do 5 milimetrov, ki se običajno pojavljajo v skupinah. Te izbokline (moluski) v večini primerov niso boleče in redko pustijo kakšne brazgotine, lahko pa traja kar nekaj časa, preden izginejo (od 2 mesecev pa vse do 4 let). Moluski so majhni, gladki, sijoči, kožne, lahko tudi roza ali bele barve. Pri otrocih so lahko prisotni na obrazu, trebuhu, rokah ali nogah, pri odraslih pa najpogosteje na stegnih, trebuhu ali spolovilu.

Kako se moluski prenašajo?

Vsak se lahko okuži z virusom Molluscum contagiosum, a se pri nekaterih skupinah ljudi to zgodi pogosteje. Najpogosteje je to pri otrocih, ki so stari med 1 in 10 let, pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, pri tistih, ki imajo suho kožo ali atopijski dermatitis.

Molluscum contagiosum se prenaša preko direktnega stika s kožo, z dotikom predmeta, ki je kontaminiran z virusom ali pa preko brisače, oblačil, igrač ... Moluski se lahko prenašajo tudi z enega dela telesa na drugi del, najpogosteje zaradi praskanja, dotikanja ali britja. Pri otrocih se okužba lahko zgodi na primer pri igri z ostalimi otroki, pri odraslih pa velikokrat preko spolnega stika.

Kakšno je zdravljenje?

Moluski večinoma izginejo sami od sebe. Obstajajo zdravila in kirurški posegi, ki so potrebni predvsem, kadar so moluski moteči, se pojavljajo na obrazu in vratu ali se širijo po telesu ali med družinskimi člani.

Dermatologi imajo na voljo različne metode za odpravo moluskov; izbira je odvisna od števila in velikosti moluskov, velikosti in mesta obolelega predela ter od morebitne prisotnosti vnetja. Najpogosteje moluske odstranjujejo z zamrzovanjem s tekočim dušikom, postrganjem s posebno ostro žličko (kiretažo) ali lasersko terapijo, pri kateri zdravnik z laserjem uniči vsako izboklino posebej. Te terapije izvaja samo zdravnik, nekatere so precej boleče (v tem primeru se kožo predhodno omrtviči z lokalnim anestetikom) in lahko povzročijo nastanek brazgotin. V lekarnah so na voljo tudi luščilna mazila, ki pa jih je zaradi jedkosti treba uporabljati previdno in z doslednim upoštevanjem navodil.

Kako se lahko izognemo pojavu moluskov?

Najlažje se obolenju izognemo tako, da se ne dotikamo okužene osebe, pri kateri so se moluski že pojavili. Pomembno je tudi redno umivanje rok, posebej pri otrocih. Oseba z moluski naj z drugimi ne deli osebnih predmetov, kot so brisača, oblačila, glavniki ... Izogiba naj se tudi dotikanju in praskanju predelov z izboklinami, kar bi lahko povzročilo prenos virusa in s tem širjenje moluskov na druge dele telesa. Za osebe z moluski je bolj priporočljivo tuširanje kot kopanje. Če je koža suha, jo je priporočljivo negovati z negovalnimi mazili.

Na srečo obolenje pri ljudeh z zdravim imunskim sistemom izzveni samo od sebe in za to ni potrebno dodatno zdravljenje. To se ponavadi zgodi postopoma, v roku 6 do 12 mesecev.

Ključno je, da v tem času preprečimo širjenje okužbe, pri čemer si lahko pomagamo tudi z izdelkom Ialuxid gel.
ialuxid gel, moluske, zdravljenje
Slednji vsebuje vodikov peroksid, hialuronsko kislino in glicin. Po nanosu na oboleli predel Ialuxid gel tvori film, neko vrsto zaščitne plasti, ki pomaga preprečiti širjenje okužbe.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.