PCOS in inzulinska rezistenca

PCOS in inzulinska rezistenca

03.11.2021

Kaj je PCOS?

Gre za resno zdravstveno stanje, ki prizadane različne dele tvojega telesa in povzroči celo vrsto simptomov. Kombinacija simptomov pri dveh ženskah ni enaka, zato enotno zdravilo ne obstaja. Z zdravljenjem navadno iščemo rešitve za posamezne simptome. Pri zdravljenju PCOS je zelo pomemben holističen pristop, saj lahko le na ta način zopet prevzameš kontrolo nad svojim zdravjem in življenjem. 

Najbolj pogosti simptomi sindorma PCO so:

  • neredne ali odstone menstruacije,
  • neplodnost,
  • akne,
  • izguba las,
  • poraščenost po mošekm tipu, 
  • depresivnost, tesnobnost,
  • utrujenost,
  • zmanjšan libido,
  • povečana telesna teža,...

Zakaj se PCOS pojavi?

Če si prejela diagnozo PCOS se verjetno sprašuješ kaj je to stanje povzročilo. Zaradi kompleksnosti simptomov je včasih težko ugotoviti ali je nekaj posledica ali vzrok. Na primer ženske s PCOS imajo pogosto težave s prekomerno težo in nemogoče je določiti al prekomerna teža povzroča PCOS ali PCOS povzroča prekomerno telesno težo. 

Jedro vseh težav in simptomov pa je hormonsko neravnovesje. Najbolj pogosta značilnost žensk s PCOS je visoka raven androgenih (moških spolnih) hormonov, ki povzročajo tudi najbolj opazne in neprijetne simptome.
Kaj torej povzroča prekomerno porizvodnjo androgenih hormonov? Odgovor lahko najdemo v inzulinski rezistenci.

Inzulinska rezistenca

Da bi lažje razumeli, kaj inzulinska rezistenca sploh je, je prav, da najprej nekaj pozornosti namenimo hormonu inzulinu. Za ta hormon si verjetno že slišala, saj je glavni akter v danes zelo razširjeni bolezni - diabetesu. Inzulin je torej hormon, ki ga izloča trebušna slinavka. V našem telesu deluje kot ključ, ki ''odklene'' naše celice, da vase spustijo glukozo, ki smo jo zaužili. Poskrbi pa tudi za presežek glukoze, ki jo shrani v jetra, saj je visoka koncentracija glukoze v krvi škodljiva za celice. Ko pride do zmanjšanja koncentracije glukoze v krvi, je to znak za trebušno slinavko, da upočasni proizvodnjo in izločanje inzulina. Glavna funkcija inzulina je torej zniževanje visoke ravni glukoze v krvi in s tem zagotavljanje energije za naše celice. Kadar pa se naše celice na inzulin ne odziva pravilno pride do inzulinske rezistence.

Pri inzulinski rezistenci pride do poslabšanja sposobnosti telesa za nadzor ravni sladkorja v krvi. Celice se na inzulin ne odzivajo in posledica tega je kronično povišana koncentracija sladkorja v krvi. 

Ko zaužijemo hrano, ki vsebuje ogljikove hidrate, naše telo zazna, da je prišlo do povišanja glukoze v krvi in signalizira trebušni slinavki, da proizvede in izloči inzulin. Ta poskrbi da glukoza vstopi v celice, ki s tem dobijo ''gorivo''. Kadar se celice na inzulin ne odzovejo, glukoza ostane v krvnem obtoku in tako trebušni slinavki ves čas sporoča, naj izloči še več inzulna. Celice glukoze ne dobijo, mi pa posledično hrepenimo po hrani oziroma sladkorju.
Rezultat tega je začaran krog, ki na koncu vodi do preobremenjenosti 
trebušne slinavke, lahko pa tudi v razvoj sladkorne bolezni. Posledica
inzulinske rezistence je lahko tudi prekomerna telesna teža, saj se
sladkor, ki ga naše telo ne more porabiti, skladišči v obliki maščobnih celic.

Med 50-70% žensk s PCOS se srečuje tudi z inzulinsko rezistenco. Navadno jo povezujemo s prekomerno telesno težo, vendar se lahko pojavi tudi pri suhih posameznicah. 


Posledice inzulinske rezistence

Uravnavnje ravni glukoze v krvi je verjetno ena najbolj pomembnih telesnih funkcij. Kadar ta funkcija ne deluje pravilno, to negativno vpliva na celo telo. Inzulinska rezistenca torej predstavlja glavni vzrok večine simptomov sindroma PCO, vključno z neplodnostjo, debelostjo, poraščenostjo po moškem tipu, kronično utrujenostjo, anksioznostjo, motnjami imunskega sistema in motnjami prebavil, Kronično povišane vrednosti inzulina pa lahko privedejo tudi do sladkorne bolezni tipa 2, arteroskleroze in hipertenzije. 

Kako si lahko pomagaš?

Konvencionalan zdravljenja običajno vključujejo zdravila, kot so kontracepcijske tabletke, če se srečuješ s hormonskimi aknami ali klomid, če se soočaš z neplodnostjo. Lahko ti bodo priporočili zdravila, ki delujejo proti poraščenosti ali protibolečinsko terapijo če se srečuješ z glavoboli. Morda boš opazila izboljšanje nekaterih simptomov, drugi bodo vztrajali ali se bodo pojavili novi. Poleg tega se lahko pojavijo tudi neželeni učinki zdravil.

Pa vendar pri vseh teh terapijah manjka celostni pristop. Žensko je potrebno pogledati kot celoto, kakšen je njen življenjski slog, prehrana, okolje kjer živi, odnosje z bližnjimi in še kaj. Vse to namreč vpliva na hormonsko (ne)ravnovesje vsake posameznice. Gotovo je sprememba/ureditev prehrane prvi korak k izboljšanju. Iz prehrane izločiš/zmanjšaš vnos živil, ki vplivajo na hiter dvig glukoze v krvi in jih nadomestiš z živili, ki v telesu zavirajo vnetne procese. V svoj vsakdan vključi gibanje, lahko so to sprehodi, tek, vadba doma, v fitnesu. Pomembno je čas nameniti tudi psihičnemu zdravju in dobremu počutju. Poizkusi z meditacijo, preberi kakšno dobro knjigo. Poskrbi za dovolj kvalitetnega spanja, zmanjšaj uporabo elektronskih naprav. Vse to bo pozitivno vplivalo na tvoje hormone in na splošno dobro počutje. 

Preden se odločiš za zdravljenje z zdravili lahko v svojo prehranko vključiš tudi prehranska dopolnila. Eno takih dopolnil je tudi Femifert. Gre za prehransko dopolnilo z D-kiro-inozitolom in folno kislino. 

Femifert - patentirana formula

Femifert s svojo sestavo pomaga pri ohranjanju metabolnega in hormonskega ravnovesja. Poleg D-kiro-inozitola in folne kisline, vsebuje tudi edinstveno kombinacijo rastlinskih izvlečkov:

  • D-kiro-inozitol (DCI) je aktivna oblika inozitola, ki nastane iz mioinozitola. Ženske s PCOS imajo značilno znižane vrednosti
  • DCI v krvi. Dodajanje k prehrani lahko poveča občutljivost celic na inzulin, zniža nivo glukoze v krvi in zmanjša sintezo androgenov. Prav tako lahko poveča število ovulatornih ciklusov. 
  • Banaba je tropska rastlina iz JV Azije. Številne študije potrjujeo antidiabetično delovanje banabe. Klinične študije na ljudeh kažejo, da ekstrat banabe znižuje nivo glukoze v krvi.
  • Sladki krompir se v tradicionalnem zdravilstvu uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka in vnetnih stanj. Študije potrjujeo, da ekstrakt sladkega krompirja znižuje raven glukoze v krvi in izboljša občutljivost na inzulin. 
  • Lignani iz semen navadnega lana dokazano preprečujejo metabolni sindrom, znižanje krvnega tlaka, oksidtivnega stresa in vnetja. S svojim delovanjem zmanjšujeo tudi količino prostega testosterona. 
  • Folna kislina in vitamin B6 imata vlogo pri delovanju hormonov. 
  • Cink ima vlogo pri plodnosti. 

Do konca meseca lahko izkoristiš posebno ponudbo in pri nakupu 2 škatlic Femiferta, prejmeš tretjo GRATIS. 

 

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.