Intimna nega kot preventiva in podpora terapiji

Intimna nega kot preventiva in podpora terapiji

01.07.2021

Intimni predel je zelo občutljiv del ženskega telesa. Skrb za intimno nego je zelo pomembna, saj lahko neprimerna uporaba mil ali šamponov spremeni pH-ravnovesje zunanjega spolovila, zniža lokalno odpornost in tako pripomore k draženju in nastanku vnetja.

Pogosti napaki sta pretirana uporaba proizvodov za intimno higieno in spiranje notranjega dela spolovila. Za zdrave ženske v rodni dobi, je dovolj umivanje spolovila enkrat dnevno, saj se nožnica naravno čisti sama, z notranjim vlaženjem. Med menstruacijo, v času bakterijskih ali glivičnih vnetij in v posebnih obdobjih življenja ženske (nosečnost, čas po porodu, klimakterij, stresna obdobja ...) pa je potrebno skrbi za intimno higieno nameniti še posebno pozornost.

Pri ženskah, ki so nagnjene k pogostim vnetjem, lahko spremenjeno okolje zunanjega spolovila povzroči vnetje nožnice in začaran krog težav, zato sta izbira in ozaveščenost nujni. Pomembno je, da izbiramo med izdelki s sestavinami, ki vzdržujejo kisli pH, delujejo protimikrobno, zavirajo vnetje in zmanjšujejo pekoč, srbeč občutek.
Nepozebnik (Hamamelis Virginiana) je rastlina, ki so jo zaradi zdravilnih lastnosti uporabljali že Indijanci. Njegove izvlečke (tanini, polifenoli, flavonoidi) izkorišča tudi sodobna farmacija. Deluje kot adstringens, zmanjšuje prepustnost kapilar sluznice in kože ter s tem zmanjšuje vnetno reakcijo in občutljivost za zunanje vplive. Ima blag antiseptični učinek, deluje pa tudi antioksidativno. Tanini s svojim delovanjem zmanjšujejo vnetje, edem, lajšajo srbenje, razdraženost in pekoč občutek. Ker ožijo žile, pomagajo zmanjšati krvavitve po porodu.

Kamilica (Chamomilla recutita) je zelo znana in morda celo najbolj priljubljena zdravilna rastlina. Izvleček kamilice vsebuje bisabolol, matricin, hamazulen, flavonoide in kumarin. Bisabolol je izredno učinkovit že pri zelo nizki koncentraciji in deluje protivnetno, protibakterijsko, protiglivično, razdraženo kožo pomirja, hkrati pa pospešuje celjenje ran. Flavonoidi delujejo protivnetno.

Eterično olje iz listov čajevca (Malaleuca alternifolia), vsebuje terpene, ki so odgovorni za protimikrobno delovanje.

Klorheksidin je dezinficiens in antiseptik, ki je učinkovit proti bakterijam in glivam. Uporablja se od petdesetih letih prejšnjega stoletja. Svetovna zdravstvena organizacija ga je imenovala za najbolj uporabno in varno medicinsko učinkovino. Značilno zanj je, da učinkuje v zelo kratkem času, zato zadostuje že zelo kratkotrajen nanos. V literaturi ga priporočajo pri preprečevanju vnetja po porodu, za hitrejše celjenje poporodnih ran, intimno nego po porodu in med menstruacijo. Prav tako učinkovito zmanjšuje draženje in srbenje, ki se pojavita kot posledica bakterijske ali glivične okužbe spolovila ali nožnice. Pomembno je opozoriti, da ne uničuje naravne mikrobne flore in pH-ravnovesja.

Pena za intimno higieno Vitagyn s pH 4,5 je namenjena vsakodnevni intimni higieni tudi v času bolezenskih stanj (bakterijskih in glivičnih vnetij zunanjega spolovila) in sočasno s predpisano terapijo.

Pena Vitagyn, zahvaljujoč sestavi, ki ne vsebuje agresivnih površinsko aktivnih snovi, nežno čisti in jo uporabnice dobro prenašajo tudi pri dolgotrajni uporabi. To je higiensko-kozmetični pripomoček, ki je uporaben v vseh primerih povečanega tveganja za okužbo (v bazenu, telovadnici, na plaži, ob nošenju sintetičnih ali oprijetih oblačil, ob uporabi tamponov ali higienskih vložkov, po spolnih odnosih) v posebnih obdobjih življenja ženske (nosečnost, čas po porodu, menstruacija) ali preventivno pred ginekološkimi operacijami in po njih. Zaradi posebne sestave pena Vitagyn deluje tudi proti bakterijam, saj preprečuje mikrobno razrast.

Pena Vitagyn, ki vsebuje izvlečke nepozebnika, kamilice, čajevca in klorheksidin, ohranja pH zunanjega spolovila, preprečuje vnetja in blaži simptome nastalega vnetja. Blago in hkrati učinkovito.

Ana Gorkič, dipl.m.s.
Dr. Gorkič d.o.o.

Do konca meseca avgusta pri nakupu vaginalne kreme Vitagyn-C prejmete peno za intimno nego Vitagyn GRATIS. 

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.