Vnete dlesni - kaj pomaga?

Vnete dlesni - kaj pomaga?

25.05.2023

Vnete dlesni, katere z drugimi besedami imenujemo tudi gingvitis, lahko hitro izzvenijo, če začnemo z zdravljenjem pravočasno. Problem nastane, ko ne ukrepamo dovolj hitro, kar se zgodi zelo pogosto. V slovenski raziskavi leta 2008 so namreč ugotovili, da nihče od preiskovancev, starih od 35 do 85 let ni imel zdravih obzobnih tkiv. Do enake ugotovitve so prišli tudi leta 2018. Kako torej do tega stanja sploh pride? Katero je koristno domače zdravilo za vnete dlesni? Kaj pomaga? Odgovore na vprašanja smo zbrali v spodnjih odstavkih.

Kaj sploh pomeni, da imamo vnete dlesni?

V naši ustni votlini se nahajajo mikroorganizmi, ki med drugim sestavljajo tudi biofilm – zobne obloge. Le-ta nastane zelo hitro, saj zobe ves čas obdaja slina, v kateri se nahajajo mikroorganizmi. Težava nastane, ko se v zobnih oblogah poruši mikrobno ravnovesje, tako imenovana disbioza. Njen sprožilec je pogosto neka fizična sprememba v ustnih – plomba, zobni vsadek itd. Ker pride do draženja tkiva, se pojavi lokalizirano vnetje, dlesni lahko pričnejo krvaveti, v teh razmerah pa se hitro namnožijo potencialno škodljive bakterije.

Takšno stanje ima lahko resne posledice na celotno telo. Bakterije iz obzobnega tkiva namreč vstopajo v kri, posledično pa se lahko naselijo praktično povsod. Paradontoza (bolezen obzobnih tkiv) je med drugim povezana tudi z nastankom sistemskih bolezni, npr. Alzheimerjeve bolezni, pljučne bolezni, diabetesa, ateroskleroze itd. Krvavenje obzobnih tkiv je zato potrebno jemati resno.


Kaj je učinkovito domače zdravilo za vnete dlesni?

Obstaja veliko domačih zdravil za vnete dlesni, ki pa seveda ne smejo nadomestiti rednega obiska zobozdravnika in ustrezne ustne higiene. Če vaše dlesni že krvavijo, se v prvi vrsti temeljiteje posvetite vsakodnevni zobni higieni po potrebi obiščite zobozdravnika. Za preprečevanje in zdravljenje blago vnetih dlesni poizkusite z naslednjimi pripravkI:

Solna raztopina: V kozarcu (2,5 dl) tople vode raztopimo čajno žličko kuhinjske soli in z mešanico izpiramo usta večkrat na dan. Sol bo pomagala zmanjšati vnetje.

Čaj iz žajblja: Žajbelj ima protibakterijske in protivnetne lastnosti. Čaj pripravimo tako, da žajbelj prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 - 15 minut.Ko je ohlajen, z njim izpiramo usta večkrat na dan.  

Kokosovo olje: tudi kokosovo olje ima protibakterijske lastnosti in lahko pomaga odstraniti bakterije iz ustne votline. Le-tega lahko nekaj časa žvrkljamo in nato izpljunemo.

Kurkuma: Lahko jo uporabimo tako, da naredimo pasto iz kurkume in vode ter jo nanesemo na dlesni ter pustimo delovati nekaj minut, nato pa jo speremo s toplo vodo.

Jabolčni kis: V kozarcu vode razredčimo žlico jabolčnega kisa in z mešanico izpiramo usta večkrat na dan.


Kako lahko še preprečimo vnetje?

Poleg naštetih domačih pripravkov svetujemo, da 3- do 4-krat letno opravite 10-dnevno terapijo s tabletami PerioTabs. To bo pomagalo zmanjšati krvavenje dlesni, parodontalno bolezen ter težave povezane z zobnimi vsadki. Uporaba raztopine PerioTabs preprečuje vnetja obzobnih tkiv, pomaga pa tudi, če so se težave že pojavile. S kemičnim delovanjem odstrani biofilm z zob in dlesni, hkrati pa odstrani tudi mikroorganizme z zobne ščetke, zato je odlična preventiva.

Uporaba je zelo preprosta. V paketu dobimo poleg tablet tudi posodico, ki jo moramo napolniti s 15 ml mlačne vode, v katero položimo 1 tableto PerioTabs. Za najboljši učinek je dobro, da začnemo z uporabo nove zobne ščetke, ki jo potopimo za 15 min v nastalo raztopino (med raztapljanjem tablete). Ko so ščetine dobro napite, začnemo z 2-minutnim ščetkanjem. Vmes ščetko 2- do 3-krat najprej speremo z vodo, nato spet potopimo v pripravljeno raztopino in nadaljujemo s ščetkanjem. Zobne paste ne uporabljamo niti prej niti kasneje. Po opravljenem postopku usta le izperemo z vodo, raztopino pa zavržemo. Ščetkanje z raztopino PerioTabs ponovimo 10 zaporednih večerov.

Če boste upoštevali opisan postopek in takšno zdravilno kuro opravili večkrat na leto, ne boste več vpisovali v spletni brskalnik »vnete dlesni – kaj pomaga?«, saj do omenjenega stanja ne bo prišlo. Biofilm, ki je v večini primerov povzročitelj gingvitisa in paradontoze, bo s pomočjo tablet PerioTabs redno očiščen.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.