Če zdravilo povzroča zaprtje

Če zdravilo povzroča zaprtje

01.01.2022

Dean Gorkič, dr. med.

Zdravniki vedno tehtamo med koristnimi učinki zdravil, ki morajo prevladati nad stranskimi učinki. Žal je stranski učinek nekaterih zdravil tudi zaprtost. Mednje sodijo nekateri antidepresivi, zdravila za blaženje močnih bolečin (opoidni analgetiki), železovi preparati, diuretiki, nekateri zaviralci izločanja želodčne kisline ... Zdravila povzročajo zaprtje na različne načine. Nekatera oslabijo črevesno peristaltiko in upočasnijo prehod blata skozi črevesje, druga vplivajo na absorpcijo vode v črevesju ...

V večini primerov vas zdravnik ali farmacevt ob prvem predpisovanju takšnega zdravila oziroma njegovi izdaji opozori na možnost pojava stranskega učinka, kot je zaprtje. Svetuje vam določene preventivne ukrepe: hrano, bogato z vlakninami, povečan vnos tekočine (vode), skrb za redno telesno vadbo in dovolj časa za vsakodnevno odvajanje blata, brez motenj.

Če zdravilo kljub upoštevanju preventivnih ukrepov povzroča zaprtje, se je o tem treba posvetovati z zdravnikom. Zaprtje lahko ovira delovanje in zmanjša učinek zdravila, ki ga jemljete. Slabo vpliva tudi na splošno počutje, saj povzroča napenjanje, krče, slabosti in bolečine v trebuhu. Zaradi zaprtja, ki ga povzročajo zdravila, zdravljenja ne smete opustiti. Zdravnik ima pogosto možnost zamenjati zdravilo s takšnim, ki ne bo povzročalo zaprtja ali pa bo to manj izrazito.

Strah pred uporabo odvajal
Če zdravila ni možno zamenjati, se zdravnik odloči za odvajalo. Posvet z njim ali s farmacevtom je zelo pomemben, saj je za pravilno izbiro treba dobro poznati osnovno bolezen in zdravila, s katerimi jo zdravite. Ljudje se pogosto izogibajo uporabi odvajal zaradi bojazni, da bi se nanje navadili. Nekatera sicer res povzročajo odvisnost in jih je dovoljeno uporabljati le kratek čas, vendar to ne velja za vsa odvajala.
Tudi odvajala lahko imajo stranske učinke, ki se najpogosteje kažejo kot krči, vetrovi, bolečine v trebuhu. V takšnem primeru je smiselno razmisliti o zamenjavi.

Staro, a učinkovito!
Zdravilo Lecicarbon je preizkušeno odvajalo, staro več kot 80 let. Pri ljudeh z lenim črevesjem, ki sicer redno ne uporabljajo oziroma ne zlorabljajo odvajal, pomaga vsaj v 80 odstotkih primerov. Na voljo je v obliki svečk za odrasle ali svečk za otroke. Lecicarbon ne povzroča odvisnosti in krčev ali drugih neželenih učinkov, saj naravno spodbuja črevesno peristaltiko.

Zdravilo Lecicarbon je na voljo BREZ RECEPTA v lekarnah.

Svečke lahko naročite tudi preko spleta tukaj. 

Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.