Je vaš malček izbirčen?

Je vaš malček izbirčen?

06.09.2021

Prehranjevalno vedenje malčkov povzroča staršem številne skrbi. Čeprav je odklanjanje določenih vrst hrane v obdobjih odraščanja povsem normalno, si starši, zlasti mame, pogosto naložijo breme krivde, če otrok zavrača določene vrste hrane. Skrbi jih, da bo pomanjkanje hranil zavrlo otrokovo rast in razvoj ali zmanjšalo njegovo odpornost. Zaskrbljenost zaradi neješčosti pogosto ustvarja tudi nesproščeno vzdušje ob skupnih obrokih, kar lahko še poslabša otrokovo prehranjevalno vedenje.

Z umirjenostjo in doslednostjo do pestrejšega jedilnika

Starši se s težavo spopadajo na različne načine. Nekateri otrokom začnejo ponujati le hrano, ki jim je všeč, drugi strogo vztrajajo pri zaužitju celotnega obroka. Nobena od skrajnosti seveda ni prava izbira. Raziskave kažejo, da je za usvajanje novih okusov pomembno večkratno, tudi 15-kratno, poizkušanje nove hrane.

Otroku lahko pri tem pomagate na več načinov:
- prepoznajte in osredotočajte se na pozitivno prehranjevalno vedenje vašega otroka, ne na negativno
- ustvarite sproščeno vzdušje ob skupnem obroku, ki naj bo vsak dan ob istem času in brez motenj (igrače, telefon, televizija)
- ob hrani, ki jo ima otrok rad, otroku ponudite tudi manjšo količino nove hrane
- znova in znova ponudite novo vrsto hrane, brez siljenja, a tudi brez ponujanja nadomestkov, dokler je otrok ne poskusi. Ko stori ta       korak, ga (jo) pohvalite.
- dovolite, da otrok sodeluje pri pripravi družinskega obroka
- hrana naj bo tudi na videz privlačna
- bodite vzor prehranjevanja z raznoliko prehrano, ki vključuje sadje, zelenjavo, novosti
- omejite prigrizke in energijsko bogate pijače med obroki
- izogibajte se pogovorom o otrokovi izbirčnosti v njegovi prisotnosti, da tega ne začne izkoriščati za pridobivanje pozornosti
- vzemite si čas za zabavno preživljanje časa z otokom, ki ni vezano na hranjenje
- vključitev v vrtec ima večinoma pozitiven vpliv na sprejemanje nove hrane, saj otrok tudi v tem pogledu rad posnema svoje sovrstnike.

V kolikor zavračanje določene vrste hrane vztraja daljši časa, se je vseeno dobro posvetovati s pediatrom glede možnih fizioloških vzrokov (alergije, intolerance, druge težave prebavnega sistema).

Kdaj je potreben dodatek vitaminov

Če vas skrbi, da bo otrok zaradi zavračanja določenih skupin hrane manj odporen, je v obdobju pogostih prehladov imunski sistem gotovo smiselno dodatno podpreti. Enako velja za otroke, ki pogosto zbolevajo ali okrevajo po bolezni, ki močno zmanjša zalogo vitaminov v telesu. Pri izbiri prehranskega dopolnila za otroka bodite še posebej pozorni, da ne vsebuje nepotrebnih dodatkov, kot so umetni konzervansi, sladila in umetna barvila.


Floradix Kindervital® je okusen multivitaminski tonik z rastlinskimi izvlečki in naravnimi sadnimi sokovi. Vsebuje vitamine B6, B12 in C, ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema, ter vitamin D in kalcij, ki sta potrebna za normalno rast in razvoj kosti otrok.
Floradix Kindervital je priporočljiv za podporo imunskega sistema otrok, starejših od 3 let. Odlična izbira je tudi v času večjih obremenitev (vstop v vrtec, okrevanje po bolezni), saj vsebuje vitamine, ki prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti (B2, B3, B6, B12 in C). Tekoča oblika in zelo prijeten okus olajšata zaužitje dnevne doze vitaminov. Izdelek ne vsebuje konzervansov, laktoze in glutena, kot tudi ne barvil in umetnih sladil.

O izkušnji s tonikom si lahko preberete v objavi na Oopsi blogu.

S kodo FLORA20 izkoristite 20% popust pri nakupu tonikov Floradix. Akcija velja do 30.11.2021. Vsako naročilo prejme tudi darilo - bonbone Floradix Alpenkraft.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.