Imunski sistem starejših

Imunski sistem starejših

26.07.2021

Tudi imunski sistem se stara

Večina ljudi, starejših od 60 do 65 let, izkusi motnje v delovanju imunskega sistema, ki se kažejo s spremenjenim odzivom na imunske dražljaje. Pri starostnikih je zmanjšano nastajanje nekaterih imunskih celic, ki so ključne za odzivanje na okužbe. Imunske celice so pogosto tudi manj aktivne. V telesu s staranjem nastaja manj antioksidantov, ki »lovijo« proste radikale in tako zmanjšujejo njihove škodljive učinke. Pogosto se ojačajo vnetni procesi, s katerimi so povezane številne kronične bolezni starostnikov.
Zaradi opisanih sprememb imunskega sistema so starejši bolj dovzetni za okužbe kot ljudje drugih starostnih skupin, z izjemo majhnih otrok. Bolj so podvrženi dlje časa trajajočim okužbam, okužbam s težjim potekom in zapleti.

Dodatna težava: pomanjkanje mikrohranil

Uravnotežena in raznovrstna prehrana je eden od temeljev za močan imunski sistem. Pri starejših je dobro prehranjenost, vključno z mikrohranili (vitamini in minerali) težje zagotoviti. Njihova prehrana je nemalokrat enolična, delovanje prebavil pa zaradi starostnih sprememb in pridruženih bolezni ne omogoča optimalnega izkoristka hranil. Zato ne preseneča, da je pomanjkanje mikrohranil pri starejših pogosto. Podatki za Evropo kažejo, da je pri starejših ljudeh pomanjkljiv vnos večine mikrohranil. Pomanjkljiv naj bi bil zlasti vnos vitamina D (ženske), vitamina E (moški in ženske) in folne kisline (moški in ženske). Nizka raven mikrohranil pomeni večje tveganje za okužbe. Če pa se okužba pojavi, imunski odziv nanjo dodatno zmanjšuje zalogo mikrohranil v telesu.

Raziskave kažejo, da ima dodajanje mikrohranil prehrani lahko pozitiven vpliv na imunski sistem, zato je smiselno dopolnjevanje zalog, zlasti po okužbah in za podporo delovanja imunskega sistema. Raziskave kažejo, da vitamin C lahko olajša in skrajša potek pljučnice, vitamin E pa povečuje imunski odziv, vključno z odzivom na cepljenje. Povečano tvorbo ali aktivnost imunskih celic ali povečan odziv na cepljenje so potrdili tudi za določene kombinacije vitaminov (A + C + E ali C + E + betakaroten). Dodatek cinka po raziskavah sodeč zmanjša pojavnost prehlada, gripe in pljučnice.

Prehranska dopolnila iz linije Floradix, so na voljo v Sloveniji že več kot 20 let. Gre za mineralne tonike, katerih prednost je, da so hranila v njih raztopljena in se zato v prebavnem traktu hitreje absorbirajo, tekoča oblika pa omogoča tudi enostavno zaužitje. Na voljo so v lekarnah in specializiranih prodajalnah po Sloveniji ter v spletni trgovini Dr. Gorkič.

Multivitaminski tonik Floradix Epresat vsebuje vitamine A, B6, C in D, ki prispevajo k delovanju imunskega sistema, vitamin E pa ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
Mineralni tonik Floradix Kalcij, magnezij in cink pomaga ohraniti ravnotežje kalcija, magnezija, cinka in vitamina D. Vitamin D in cink prispevata k delovanju imunskega sistema.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

S kodo FLORA20 izkoristite 20% popust pri nakupu tonikov Floradix. Akcija velja do 30.11.2021. Vsako naročilo prejme tudi darilo - bonbone Floradix Alpenkraft.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.