Vnetje po britju ali folikulitis

Vnetje po britju ali folikulitis

11.08.2021

Folikulitis je vnetje lasnega mešička, žepka pod površjem kože, iz katerega rastejo lasje in dlake. Vnetje lahko povzroči bakterijska, virusna ali glivična okužba. Pojavi se lahko kjerkoli na telesu, kjer rastejo dlake. Največkrat se razvije na obrazu (na bradi, vratu), prsnem košu, hrbtu, dimljah in stegnih.

Kaj povečuje tveganje za vnetje?

  • Poškodbe kože: praske, ureznine in kirurške rane. Tudi ranice, ki nastanejo po britju so lahko mesto okužbe. Večkratni potegi z britvico po istem delu kože povzročijo majhne ureznine, v katere vdrejo bakterije in okužijo lasni mešiček. Britje tik ob koži lahko povzroči vraščanje dlak, ki prav tako pomeni vnetje. Folikulitis zaradi britja se pri moških najpogosteje pojavi na vratu, pri ženskah pa na nogah in v sramnem predelu. Okužba v sramnem predelu je poleti zelo pogosta, saj je koža zaradi vročine in potenja bolj dovzetna za vdor mikroorganizmov.
  • Bazeni, ki niso redno očiščeni in nimajo regulirane pH-vrednosti.
  • Slabši imunski sistem: ljudje s kroničnimi boleznimi (diabetes) in nezdravim življenskim slogom (prekormerna telesna teža, kajenje...), so bolj izpostavljeni okužbi.
  • Oprijeta oblačila: tesna oblačila povzročajo draženje kože (posebno poleti) in s tem lasnih mešičkov, kar lahko privede do vnetja.

SIMPTOMI IN ZNAKI

Okužba se začne z mehurčkom, napolnjenim z gnojem, ki se pojavi na površini kože, kjer izrašča dlaka. Lahko se pojavi posamično ali v skupini več mehurčkov. Ko se mehurček razpoči, se na vrhu naredi krastava skorja. Značilni znaki so srbenje, bolečina in rdečina prizadetega mesta. Nikoli ne stiskajte bulic, saj to lahko privede do hude infekcije.

PREVENTIVA IN SAMOPOMOČ

Kot vemo, je preprečevati vedno bolje kot zdraviti. Odsvetuje se uporaba rezil, ki dlake prirežejo čisto pri koži. Najbolj primeren čas za britje je takoj po prhanju, ko je koža vlažna, saj je takrat trenje manjše in kože ne poškodujemo. Pomembno je redno menjavati rezila za britje. Izogibajte se neoskrbovanim bazenom. Predvsem poleti nosite bombažna oblačila, ki niso oprijeta in koži omogočajo zračnost in je fizično ne dražijo. 
Okužba v večini primerov izzveni v 7-10 dneh. Domače zdravljenje folikulitisa zajema uporabo preparatov z vodikovim peroksidom in klorheksidinom. Če v tem času ni izboljšanja, je potreben obisk pri zdravniku.

IALUXID gel je učinkovit pri zdravljenju vnetja lasnega mešička ter drugih bakterijskih okužbah kože, kot so akne, zanohtnica in impetigo. Zaradi tega je dobrodošel v vsaki domači lekarni. Vsebuje vodikov peroksid, ki deluje proti bakterijam, virusom in glivam. hilauronska kislina in glicin pa sodelujeta pri obnovi kože in blažita suhost ter znake vnetja. 

Na forumu med.over.net je na vprašanja o negi kože pri kožnih vnetjih odgovarjal Dean Gorkič, dr.med. 

Uporabite kodo IALUXID15 in do konca meseca avgusta izkoristi 15% popust pri nakupu Ialuxid gela. 

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.