Tudi vas zbode ob besedi HEMOROIDI?

Tudi vas zbode ob besedi HEMOROIDI?

17.11.2021

Ko po opravljeni veliki potrebi prvič odkrijemo sledove krvi na toaletnem papirju ali v straniščni školjki, večino krepko zaskrbi. O težavah v predelu zadnjika ne spregovorimo zlahka, čeprav so pogoste.
Sveža, svetlo rdeča kri po opravljeni veliki potrebi je značilen, lahko tudi edini znak notranjih hemoroidov. Ti so običajno neboleči. Če jih ne zdravimo ustrezno, se začnejo raztegovati in izstopati skozi zadnjično odprtino ter postanejo boleči. Nabrekle predele ven (žilne vozle), ki se pojavijo zunaj, v okolici zadnjične odprtine, imenujemo zunanji hemoroidi. Ta predel je dobro oživčen, zato so zunanji hemoroidi občutljivi za dotik. Zaradi vnetja se ob izhodu zadnjika pojavi oteklina. Če se v žilnih vozlih kri strdi, postanejo zunanji hemoroidi posebno boleči in bolniku povzročajo težave pri sedenju in hoji.
Krvavitev ob odvajanju blata lahko povzročajo tudi razpoke (fisure) v sluznici zadnjika, ki nastanejo zaradi napenjanja ob odvajanju zasušenega blata.
Krvavitev in drugi znaki, ki spremljajo hemoroide (srbečica, pekoč ali nelagoden občutek v predelu zadnjika, sluzast izloček), se lahko pojavljajo tudi pri nevarnih boleznih, kot sta rak debelega črevesja in rak danke, zato je treba o njih spregovoriti z osebnim zdravnikom, ki bo s pregledom ugotovil njihov vzrok.

Urška z Oopsi bloga je na svojem Instragramu izvedla anketo in rezultati so pokazali da se je kar 45 % od 1570 anketiranih že srečalo s hemoroidi. 

Kako nastanejo?

Hemoroidi so po nastanku zelo podobni krčnim žilam na nogah. Ob večjem napenjanju pri veliki potrebi se zviša pritisk v trebušni votlini in žile – vene v danki se razširijo kot prenapolnjen balon. Če se to dogaja pogosto, ostane žila razširjena in tako nastanejo hemoroidi. K pojavu hemoroidov s tega vidika pomembno prispeva neustrezno, sedeče odvajanja blata. Študije kažejo, da je za iztrebljanje v sedečem položaju potrebno bistveno več napenjanja kot za iztrebljanje v človeku naravnem položaju, čepe.
Hemoroidi so pogosta težava po porodu in tudi že v nosečnosti, saj večje pritiske povzroča tudi rastoči plod. Hemoroidi so pogostejši pri ljudeh s čezmerno telesno težo in pri ljudeh s pretežno sedečim poklicem. Velik vpliv na nastanek hemoroidov ima dednost.

Bolje preprečiti kot zdraviti!

Če se želite izogniti pojavu hemoroidov, je dobro upoštevati naslednje napotke:

• Skrbite za redno in mehko odvajanje blata.
• Prehrana naj bo uravnotežena in bogata z vlakninami.
• Pijte dovolj tekočine.
• Gibajte se.
• Ne dvigujte težkih bremen.

HEMOROIDI so najpogostejši vzrok manjših krvavitev iz zadnjika. Hemoroidi globlje v notranjosti zadnjika so tako imenovani notranji hemoroidi. Ti niso boleči. Zunanji hemoroidi pa, nasprotno, pogosto bolijo. Hemoroidi se lahko vnamejo, zakrvavijo, v njih se lahko pojavi krvni strdek. Po nastanku so hemoroidi zelo podobni krčnim žilam na nogah. Ob večjem napenjanju pri veliki potrebi se zviša pritisk v trebušni votlini in žile se razširijo kot balon. Če so stene žil oslabljene (in to se dogaja pogosto), ostane žila razširjena in tako nastane hemoroid.

Kaj storiti, ko so hemoroidi že prisotni in želimo stanje ublažiti?
Pri notranjih in zunanjih hemoroidih, razpokah zadnjika in vnetjih sluznice zadnjika in danke lahko uporabite svečke PROKTIS-M in mazilo PROKTIS-M Plus. Izdelki PROKTIS-M vsebujejo hialuronsko kislino, ki pomaga pri obnovi sluznice zadnjika in danke. Sama prisegam na mazilo, ki navadno pomaga že v enem dnevu in se res odlično obnese.

Rektalno mazilo PROKTIS-M Plus vsebuje naravne sestavine, ki blažijo srbenje, oteklino in bolečino. Na obolelo mesto ga lahko nanesete večkrat dnevno ali ga z nastavkom iztisnete v črevo (po odvajanju blata). Za notranjo uporabo pa so priročnejše svečke PROKTIS-M. Uporabo svečk svetujejo zjutraj po odvajanju blata. Pred nanosom mazila ali vstavitvijo svečke prizadeto mesto umijte s hladno vodo in ga dobro osušite s čisto brisačo. Svetuje se uporaba bombažnega spodnjega perila, vsaj v času težav pa se odsvetujejo tangice.

V objavi na Oopsi blogu pa si lahko preberete, kako si bralke in bralci pomagajo pri hemoroidih.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.