Dr. Gorkič svetuje: sindrom PCOS

Dr. Gorkič svetuje: sindrom PCOS

27.05.2020

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je pogosto povezan z metabolnim neravnovesjem.

Pogosto se kaže z motnjami menstruacijskega ciklusa, čezmerno poraščenostjo, višjim indeksom telesne mase, izpadanjem las, aknavostjo ... Zaradi redkih ali odsotnih ovulacij je pri ženskah s PCOS zmanjšana tudi možnost zanositve.

Poleg hormonskih in reproduktivnih motenj so za PCOS značilne tudi motnje metabolizma. Pri visokem deležu žensk s sindromom je namreč prisotna tudi inzulinska rezistenca oziroma neodzivnost celic na inzulin. Zaradi neodzivnosti celic poraste glukoza v krvi, to pa poskuša telo uravnati z izločanjem večjih količin inzulina (hiperinzulinemija). Hiperinzulinemija pomembno prispeva k povečanju tvorbe moških spolnih hormonov in pojavu PCOS.

Zaradi tesne povezave PCOS z inzulinsko rezistenco je sodobno zdravljenje PCOS usmerjeno v izboljšanje občutljivosti za inzulin. Velik korak v to smer lahko naredimo že z zmanjšanjem dnevnega kaloričnega vnosa, prehrano, ki temelji na hranilih z nizkim glikemičnim indeksom in redno zmerno telesno aktivnostjo. Znano je, da že zmanjšanje telesne teže za 5-10 % pomembno vpliva na ureditev menstruacijskih ciklusov, izboljšanje občutljivosti za inzulin in prispeva k zmanjšanju koncentracije moških spolnih hormonov v krvi. Sprememba življenjskega sloga je zato prva linija zdravljenja PCOS. Zdravniki se pri obravnavi ženske s PCOS odločajo za hormonsko terapijo, antiandrogene, spodbujevalce ovulacije, vedno pogosteje pa tudi za zdravila, ki izboljšujejo občutljivost celic za inzulin (npr. metformin). Če medikamentozna terapija ni uspešna, je mogoče tudi kirurško zdravljenje PCOS.

Snovi, ki delujejo v smeri izboljšanja občutljivosti za inzulin najdemo tudi v nekaterih živilih. Številna izmed njih imajo poznano uporabo v tradicionalnem zdravljenju metabolnih bolezni. Veliko obetajo inozitoli, zlasti D-kiro inozitol, ki ob izboljšanju občutljivosti za inzulin zniža tudi koncentracijo moških spolnih hormonov v krvi in pozitivno vpliva na vzpostavitev rednih ciklusov.

Kaj je D-kiro inozitol in kako lahko pomaga pri PCOS? Zakaj je za ženske s PCOS tako pomemben?

Vprašanja in odgovore si lahko preberete tukaj.

 
 
 

Naši izdelki so na voljo tudi v:

 
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Sanolabor
    Sanolabor
    Tosama
    Tosama
  • Naši izdelki so na voljo tudi v:

    Tuš drogerija
    Tuš drogerija
    BabyCenter
    BabyCenter
    ...in drugih specializiranih prodajalnah.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.